Læge startede Nykøbing-sagen: Forsvaret har gjort sit arbejde godt

Ledelse

18/05/2017 14:44

Nick Allentoft

Lægen, der anmeldte sygeplejerske for drab på flere patienter taler nu ud.

Dommen på 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter vækker undren hos overlæge Niels Lunden, der i sin tid anmeldte sygeplejersken til politiet.

Det skriver bt.dk

De døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

»Jeg kan forundres, at det kun blev en dom for drabsforsøg. Men når Retslægerådet udmelding ikke giver retten sikkerhed for, at der er sket noget alvorligt, så kan retten selvfølgelig ikke dokumentere, at sygeplejersken har slået patienterne ihjel,« siger Niels Lunden, overlæge på Nykøbing Falster Sygehus, til bt.dk. 

Retslægerådet meddelte i retten, at det ikke kunne fastslå, at patienterne har fået en dødelig dosis medicin. Ifølge anklagemyndigheden har sygeplejersken sprøjtet morfin og anden smertestillende medicin direkte ind i patienternes blodbane via deres venekateter på Nykøbing Falster Sygehus. 

Østre Landsret endte med at nedsætte straffen til 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter, der var indlagt på sygehuset. Anklageren havde krævet en gentagelse af livstidsdommen, som den 32-årige blev i dømt i byretten. Her blev hun kendt skyldig i tre drab og et drabsforsøg.

Det var Niels Lundens kæreste, der også er sygeplejerske på sygehuset, der fattede mistanke til sygeplejerskens adfærd og besluttede sig for at holde øje med hende. Hun fortalte Niels Lunden om sin mistanke, og han anmeldte hende senere til politiet.

Selv om dommen er af en mildere karakter, end han forventede, er Niels Lunden glad for, at retssagen er afsluttet. Han er dog ked af konsekvenserne for den dømtes familie.

»Sagen er dybt ulykkelig. Den har berørt os dybt på sygehuset og selvfølgelig min familie i særdeleshed. Det gør mig ondt, at hun skal i fængsel, og jeg kan ikke forestille mig de personlige omkostninger det må have haft – og vil have - for hende og hendes familie – ikke mindst hendes datter,« siger Niels Lunden til bt.dk og fortsætter:

»Med tanke på hendes handlinger kan der dog ikke være tvivl om, at en hård straf er korrekt. Jeg har ikke fulgt sagen i detaljer; at være involveret i en så skrækkelig sag har betydelige personlige omkostninger – og dem har vi prøvet at minimere.«

Niels Lunden har tidligere forklaret i retten, hvordan hans kæreste under en nattevagt beskrev den mistænkelige adfærd. Derefter aftalte Niels Lunden med kæresten, at de skulle sikre bevismateriale og kontakte politiet.

»Det er mit indtryk, at politiet har gjort et stort og godt arbejde, og det er vel – i vidt omfang - deres fortjeneste, at hun er dømt. Det er også mit indtryk, at forsvareren har gjort et glimrende arbejde. Dommen er i hvert fald af en langt mildere karakter, end jeg troede ville blive resultatet,« forklarer overlægen.

Hele historien hos BT

Mest Læste

Annonce