Mylenberg om balladen i Region Syd: Årelangt ledelsessvigt rammer flere end Holst

Ledelse

09/11/2015 15:07

Nick Allentoft

Politikere, som har været med i flertalsbeslutninger, er sunket i graven i debatten om, hvad der er gået galt i Region Syddanmark. Men mere alvorligt er de administrative ledelsers åbenlyse svigt gennem en årrække, skriver chefredaktør Troels Mylenberg om balladen i regionen.
Skeletterne vælter ud af skabene i Region Syddanmark. Affæren omkring Carl Holsts måske tvivlsomme ansættelse af en rådgiver har været endevendt og bliver det endnu mere. Men mindst ligeså alvorligt er det, hvad der kommer frem af artige afsløringer af pinagtige sager fra den øverste administrative ledelses virke gennem en årrække. Læs mere om balladen i Region Syddanmark Konflikter mellem direktører har kostet masser af penge, tid og kræfter, der er overbetaling af en tidligere sygehusdirektør, og så er der anklager om nepotisme. Alt sammen sager, der ikke burde være en del af dagligdagen i en offentlig myndighed, som primært lever af borgernes tillid til dens ledelse.

Lederskabshøringen

Med Lederskabshøringen vil DenOffentlige.dk skabe rammerne for en reformation. Vi vil forene vores læsere - fra den menige borger til den offentligt ansatte og de ledere, der har ansvaret - om en ny konstruktiv retning.

Se tidligere indlæg af bl.a. Preben Melander, Jens Christian Birch og Torben Beck Jørgensen her

 

Men sådan har det åbenbart været i Region Syddanmark, og pilen har peget direkte mod den tidligere regionsrådsformand, og nu også tidligere minister Carl Holst, der må siges at have taget skraldet for en del mere, end han vel rettelig kan siges at have været enligt ansvarlig for.

Politikere har naturligvis det endelige politiske ansvar. Det er da også derfor, at de kan vælges eller vrages hvert fjerde år af vælgerne. Deri ligger den egentlige demokratiske kontrol, og således er vælgerne naturligvis ansvarlige for de politikere, de måtte vælge. Læs også: Hvor er lederskabet? Den offentlige sektor er mere styring end ledelse Noget andet gælder administrationerne, som på ingen måde er underlagt sammen kritiske offentlige blik eller for den sags skyld ansvars-pålæggelse, som eksempelvis er blevet Carl Holst til del.   Naturligvis bærer Holst en stor del af ansvaret for beslutninger og kultur i en region. Carl Holst har da også gennem en lang årrække været en meget stærk regionsrådsformand, som det nok har krævet stor styrke for at kunne matche i embedsværket. Men Holst kan altså retfærdigvis kun stilles til endeligt ansvar for de politiske beslutninger.

Han har betalt en stor pris, og meget af det skyldes utvivlsomt såvel skidt håndtering som manglende evne til at se og analysere sin egen rolle klart. Men det er sandelig også betegnende, i hvor høj grad han nu efterlades alene med ansvaret. Intet er lige nu lettere end at tørre alle regionens dårligdomme - de kulturelle, såvel som de politiske og de administrative - af på Holst, der er strippet for både troværdighed, værdighed og indflydelse.

En ting er, at de øvrige politikere, som har været med i flertalsbeslutninger, synes som sunket i graven i debatten om, hvad der er gået galt. Noget andet og faktisk endnu mere alvorligt er de administrative ledelsers åbenlyse svigt gennem en årrække. Svigt som offentligheden først nu får indblik i, og som altså er foregået uden for offentlighedens kontrol.   Regionen har nu et enormt genopretningsarbejde foran sig. Og her går det altså på ingen måde at forsøge at tørre det fulde ansvar af på Carl Holst, der jo ikke var direktøren for det hele, og altså ej heller kan være syndebukken for det hele, hvor belejligt det end må være, at dumpe mere skidt af hjemme hos en mand, der i forvejen ligger ned.   Følg Troels Mylenberg på Facebook  

Mest Læste

Annonce