Nu må butikker dele overvågningsbilleder

Velfærd

25/05/2018 07:45

Freja Eriksen

Mens justitsministeren og Dansk Erhverv glæder sig, ærgrer de små butikker sig over ny lov.

I dag træder en ny lov i kraft, der giver erhvervsdrivende bedre mulighed for at dele overvågningsbilleder af gerningsmænd med hinanden.

Det sker efter flere tilfælde af selvtægt, hvor overvågning er blevet delt på sociale medier.

Den nye lov betyder, at de erhvervsdrivende kan dele billeder med hinanden internt, hvis de har konkrete grunde til at tro, at den formodede gerningsmand vil slå til mod netop dén kreds af erhvervsdrivende, billederne deles med.

Delingen af billederne forudsætter tilladelse fra Datatilsynet. Samtidig skal politiet modtage en anmeldelse om tyveriet.

- Der har været en stor frustration hos mange erhvervsdrivende, når man kan se, at der har været en tyvebande inde, og hvornår er det så, man kan lægge billeder ud, hvis politiet kæmper med at fange vedkommende?

Databeskyttelse - generelt

- Nu er ideen, at man kan dele det internt mellem butikkerne, så man kan sige: 'Vær lige opmærksom på i jeres område, at der måske er en tyvebande i gang'. Så man kan dele det uden at komme i konflikt med loven og retssikkerheden, forklarer justitsminister Søren Pape Poulsen (C) over for DR.

Delingen må altså kun ske i lukkede systemer, og ikke på internettet, herunder i lukkede grupper på Facebook eller andre sociale netværk. Desuden må man kun dele billeder, hvis man er medlem af en kæde eller erhvervsorganisation. Det betyder, at små selvstændige butikker ikke kan dele billeder.

- Vi er gået så langt, som vi kan. Vi har haft en god dialog med organisationerne om, hvordan vi kan skrue det sammen og gøre det så enkelt, som vi kan, men vi skal også tage hensyn til folks retssikkerhed. Man skal lige huske, at folk er jo ikke skyldige, før de er dømt, så vi skal jo passe på, vi ikke ved en fejl kommer til at hænge nogen ud, siger Søren Pape Poulsen.

Chefkonsulent i Dansk Erhverv Henrik Sedermark er positiv over for den nye lov.

- Vi er rigtig glade. Det er noget, vi har kæmpet for i mange år. Det er et stort ønske for detailhandlen, at vi kan dele de her billeder af gerningsmænd, så vi kan forebygge kriminalitet, siger han.

Dansk Erhverv har 17.000 medlemmer og har allerede et system kaldet CrimeStat, som omkring 8.000 bruger, hvor butikkerne kan dele informationer om tyve. Nu arbejder Dansk Erhverv på et lignende system, hvor butikkerne fremover kan dele overvågningsbilleder, og hvor de selv har ansvar for at følge reglerne.

Organisationen regner med at have systemet oppe at køre senest ved udgangen af året, og det bliver en stor hjælp, mener Henrik Sedermark.

- Den ønskede effekt er, at vi kan få stoppet nogle af de i særdeleshed omrejsende tyvebander, der rejser fra butik til butik og stjæler store kvantiteter af varer, siger han.

Små butikker glemt 

Blandt de små, selvstændige butikker er stemningen dog anderledes ærgerlig.

Henrik Mølbach Thomsen er indehaver af dametøjsbutikken Laura Thomsen i Silkeborg og er ikke medlem af en kæde eller en erhvervsorganisation, og derfor kan han ikke benytte sig af den nye lov med at dele overvågningsbilleder.

Han har tidligere haft en episode, hvor en kvinde stjal en jakke. Overvågningsbillederne delte han ulovligt på Facebook, og det endte med, at tyven politianmeldte ham, og han fik en bøde. Han er frustreret over, at han ikke får gavn af den nye lov.

- Vi er hæmmet af sådan et lovforslag, fordi vi er en solobutik. Man har lavet en halv løsning, som tilgodeser nogle forretninger og ikke andre. Og vi står tilbage her som taberne, der ikke kan gøre noget, siger han til DR P4 Østjylland.

Dansk Erhverv har været med i arbejdet omkring den nye lov. De medgiver, at det ikke er et ønskescenarie for alle erhvervsdrivende, men et vigtigt skridt.

- Det er selvfølgelig et politisk kompromis, så det er ikke sådan, at man kan dele alt, hvad man ønsker, eller alle kan være med, men sådan må det nu engang være, når man indgår et politisk kompromis, siger Henrik Sedermark.

Men det er af hensyn til butiksindehaverne som Henrik Mølbach Thomsen selv, at de ikke kan være med, siger Søren Pape Poulsen.

- Man skal være medlem i en erhvervsorganisation eller en kæde, så man har det setup, der skal til. Det skal deles i lukkede netværk, og der er en del garantier, der skal være opfyldt. Det kan jo være svært, hvis man er sig selv og har en lille butik at kunne stå på mål for det, og man vil kunne komme til at overtræde loven ret kraftigt.

Læs historien på DR.dk

 

Mest Læste

Annonce