Ny it-fiasko i Skat koster over 70 mio. kroner

Ledelse

07/06/2017 09:45

Nick Allentoft

Først måtte Skat droppe inddrivelsessystemet EFI til over en milliard kroner - og nu er endnu en it-skandale under fuld opsejling, skriver Ekstra Bladet.

Denne gang drejer det sig om Skats system eKapital, der bliver forsinket i over et år, og som sprænger budgettet med over 70 mio. kr. 

eKapital består af tre dele, hvor af to er færdigudviklet. Smertebarnet er et rentesystem, som skal håndtere, når den finansielle sektor indberetter renteoplysninger. I følge aktstykker fra Folketingets Finansudvalg fik Skatteministeriet sidste år tildelt yderligere 27,4 mio. kroner til systemet, fordi der var store problemer med at færdigudvikle det - og i sidste uge bad skatteminister Karsten Lauritzen så om at få tilført endnu 43,9 mio. kr.. 

Skandalerne i Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

Dermed har skatteyderne indtil videre fået en ekstraregning på 71,3 millioner kroner til det nye rentesystem. 

– Jeg kan godt forstå, hvis der sidder nogle skatteborgere og er fortørnet over, at Skat har fejlet så stort med deres it. Det er jo dem, der i sidste ende skal betale for det, siger it-professor Kim Normann Andersen fra CBS.

– eKapital er blot endnu et eksempel på et stort offentlige it-projekt, der koster mere end lovet og ender med at blive afleveret senere end planlagt. Og man kan med rette stille spørgsmål ved om, det er det offentlige, der skal betale og stå for udviklingen af it-projekter fremfor at få nogle med armslængde til det politiske og bureaukratiske til at udvikle- og administrere dem, siger han. 

e-Kapital skulle oprindeligt have været lanceret den 10. januar 2017, men i sagsakter fra Skatteministeriet fremgår det, at systemet først bliver klar i april 2018.

Og det koster. Skat oplyser til Ekstra Bladet, at systemet ville have indbragt 10 millioner kroner i ekstra skatteindtægter til statskassen, hvis systemet var blevet lanceret i 2017. De 10 millioner ville spares ved, at man får et mere effektivt system, og man ikke skal registrere manuelt.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), da han er udlandsrejse, men skatteministeriet henviser til et svar, Karsten Lauritzen gav i sidste uge til Folketingets finansudvalg.

– Det er yderst beklageligt, at SKATs it-projekt eKapital igen har behov for en betydelig budgetudvidelse for at muliggøre moderniseringen af en række indberetningsløsninger på det finansielle område.

– Projektet er forsinket som følge af en række tekniske udfordringer, der blandt andet vedrører de problemer, SKAT desværre generelt har, når der skal udvikles it-systemer, der indbefatter integrationer til SKATs gamle it-systemer, forklarer Karsten Lauritzen blandt andet til Finansudvalget.

 

FAKTA: Skats nye it-koks har rod i gamle problemer Systemet skulle have været lanceret i januar i år, men er udskudt til april næste år. Projektet er ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsinket som følge af en række tekniske udfordringer, der trækker tråde tilbage til Skats gamle skandaleramte it-systemer.   Få et overblik over nogle af skattevæsenets problemer her:   * Forvaltningen sejler I september 2015 kritiserer Folketingets statsrevisorer for syvende år i træk Skat. Kritikken går især på, at Skat ikke kan inddrive offentlige restancer.   Statsrevisorerne peger blandt andet på, at Skats problemer med it-systemet EFI har kostet staten mindst 1,3 milliarder kroner.   * It-koks i EFI Skat stopper i 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).    I april 2016 kommer det frem, at problemerne betyder, at Skat mangler at inddrive 82,7 milliarder kroner. 14 milliarder kroner må eftergives.   * Snydt for milliarder Skat anmelder i august 2016 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter.   Svindelbeløbet stiger løbende og lander på 12,6 milliarder kroner.   Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.   * Potentiel momssvindel for milliarder Statsrevisorerne påtaler manglende kontrol med udbetaling af negativ moms.   Udbetalingen er steget med 90 milliarder kroner til 235 milliarder kroner fra 2009 til 2015. Kun to procent af udbetalingerne bliver kontrolleret. Det er ikke bevist nogen form for svindel.   Kilder: Skat, Ekstra Bladet, Berlingske, Ritzau.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce