Nyborg Kommune bryder loven om aktivering

Ledelse

03/02/2016 21:54

Nick Allentoft

Kun en ud af fire ledige i Nyborg Kommune får det aktiveringstilbud, de har krav på. 'Katastrofalt lovbrud', siger 3F.

Et notat fra Jobcenter Nyborg, som TV2/FYN er kommet i besiddelse af, viser at Nyborg Kommune ikke leverer den aktiveringsydelse, som de skal. 

Ifølge notatet har kun 47 ud af 193 personer været i aktivering fra januar til november 2015. Der er altså 146 personer, der ikke har været i den aktivering, som de ellers har lovkrav på. 
Formand for 3F på Østfyn, Per Jespersen, har netop opdaget, hvordan tingene står til på Jobcenter Nyborg.

- Jeg bliver meget, meget chokeret over at erfare, at vores jobcenter ikke får tilbudt borgerne de rettigheder de har krav på. Det drejer sig om mennesker ude på kanten, som skal have rækket en hånd under dem. Og så bliver de ikke tilbudt det. Jeg er meget forarget, siger Per Jespersen til TV 2/FYN.

I notatet står der blandt andet:

"Praksis i Jobcenter Nyborg har hidtil været, at den ledige selv skulle spille en aktiv rolle i at frembringe et relevant virksomhedsrettet tilbud. Der vil fremadrettet blive set på andre arbejdsgange, der bedre sørger for, at personerne på midlertidig arbejdsydelse vil komme i rettidig aktivering. Derudover vil de aktive sager på midlertidig arbejdsmarkedsydelse blive gennemgået snarligt med henblik på at igangsætte lovpligtig aktivering."

Flemming Kjærulf (V) er næstformand for Beskæftigelsesudvalget i Nyborg Kommune. Han er fornylig gjort opmærksom på, at Jobcenteret har brudt loven. 

- Det skal der tages hånd om. Loven skal overholdes, siger Flemming Kjærulf.

Hvor længe har det foregået? 

- Det tør jeg ikke sige. Men jeg kan frygte det har været et års tid.

Hvis ansvar er det?

Ultimativt er det politikerne i byrådet. Men jeg er også chokeret. Og jeg har vedkendt mig, at vi har et ansvar. Men jeg kunne godt have ønsket mig information noget tidligere, siger Flemming Kjærulf. Næstformanden vil ikke kræve, at der skal fyres i personalet på Jobcenteret. Men hans fornemmelser er, og han har tiltro til, at der vil være personalemæssige indgreb - bare ikke i form af fyringer.  Formanden for Beskæftigelsesudvalget Vibeke Eilertsen (A) indrømmer, at de har lavet fejl.

-Der har været lavet nogen fejl. Der skal kigges på det. Og det har vi gjort. Og når det rammer borgere, så er det altid galt. Vi har ikke været klar over det, for så havde vi handlet på det, siger Vibeke Eilertsen. 

Hvor efterlader det din tillid til Jobcenteret? 

- Jeg har fuld tillid til Jobcenteret. Vi har bare ikke kunnet se, at der har været noget at komme efter. Den her lovgivning man har lavet, har en kompleksitet så høj, at det er svært at finde ud af. Når man laver lap på lap, så er det svært at have et overblik Det er tankevækkende, siger Vibeke Eilertsen.

Per Jespersen fra 3F har nu taget fat i folketingspolitikeren Jan Johansen, som han håber vil få ministeren på området til at tage affære.

- Det her er vigtigt for det enkelte medlem. For hvis ikke der bliver et job her, så har de ikke 8 ugers uddannelse efterfølgende. Arbejdskraften kommer jo kun, hvis de bliver opkvalificeret. Det er katastrofalt. Og det er et lovbrud, siger Per 

Mest Læste

Annonce