Når livet rinder ud, og man som alvorligt syg får tildelt en plads på hospice, så betyder afstanden til pårørende og omgangskreds meget. Derfor har det længe været et ønske at sikre hospicepladser over hele landet og med penge fra satspuljen bliver kapaciteten nu udvidet på tre af landets hospicer, som har svært ved at finde plads til alle dem, der har behov for en plads.
”Det er vigtigt, at vi kan tilbyde den rigtige palliative behandling til dødsyge patienter. Hertil hører, at pladsen på et hospice ikke befinder sig alt for langt væk, så patienten kan holde kontakten til sin familie og venner i den tid, der er tilbage. Det ligger mig meget på sinde, og derfor er jeg glad for, at vi nu kan oprette seks nye hospicepladser, der hvor efterspørgslen er stor”, siger Sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Pladserne bliver oprettet på eksisterende hospicer: To pladser på Hospice Søholm i Brabrand, Aarhus Kommune, to pladser på Gudenåen Hospice i Brædstrup, Horsens Kommune og to pladser på Hospice Søndergaard i Måløv, Ballerup Kommune. Alle tre steder mangler pladser for at kunne imødekomme flere patienter.
”Vi løser ikke alle behov med seks nye pladser, men der er ingen tvivl om, at det har stor betydning for de patienter, som får mulighed for at flytte ind tæt på deres eget hjem. I Brædstrup er der langt til det næste hospice. Nu letter vi transportudfordringen for lidt flere af dem, som virkelig har brug for det”, siger Ellen Trane Nørby.
Regeringen og satspuljepartierne har afsat 5 mio. årligt i perioden 2017-2020 til etablering og drift af pladserne, der skal være etableret 1. januar 2018.
Fakta: I Danmark er der i alt 252 hospicepladser: 70 i Region Hovedstaden, 59 i Region Midtjylland, 21 i Region Nordjylland, 42 i Region Sjælland og 60 i Region Sydjylland. 95-97 pct. af alle indlagte på hospice er kræftpatienter.