Offentligt ansatte kimede nyt rejsehold ned: Måtte lukke for nye henvendelser efter fire uger

Ledelse

15/08/2016 13:47

Nick Allentoft

Pressede offentligt ansatte har ondt i det psykiske arbejdsmiljø, skriver Avisen.dk

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det mærker man på det nystartede rejsehold SPARK, som sender konsulenter ud til de kommunale arbejdspladser for at hjælpe med det psykiske arbejdsmiljø, skriver Avisen.dk.

Enheden startede i april i år, men måtte allerede i maj lukke ned for nye henvendelser på grund af den store efterspørgsel.

- Der var rigtig mange arbejdspladser, der bad os om hjælp. På halvanden måned fik vi 84 henvendelser til fem konsulenter. Nu har vi oprustet fra fem til syv konsulenter, så vi kan håndtere de mange anmodninger, fortæller konsulent i SPARK Ole Sørensen til Avisen.dk.

SPARK - der står for Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne - fungerer som et rejsehold, der kan sende konsulenter ud, når kommunale arbejdspladser beder om hjælp til at løse problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Det har så mange arbejdspladser ønsket, at SPARK nu har fået flere konsulenter, så der igen kan åbnes for nye henvendelser.

- Vi hjælper arbejdspladserne med værktøjer til at løse de udfordringer, der kan være med det psykiske arbejdsmiljø. Det kan for eksempel være usikkerhed i forbindelse med store omlægninger på arbejdspladsen, eller når ansatte oplever uadreagerende vold fra pressede borgere, forklarer Ole Sørensen til Avisen.dk.

Siden opstarten i april har enheden besøgt over 30 arbejdspladser. Men der er også en skyggeside til historien.

SPARK er etableret af Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfællesskabet som et led i sidste års overenskomstaftale. Det markerer et nybrud i forhold til det psykiske arbejdsmiljø, hvor indsatserne ellers traditionelt er bestemt i lovgivning.

Samtidig er der i dette års finanslovsaftale skåret 47 millioner kroner, som skulle være gået til voldsforebyggelse og hjælp til psykisk nedslidte på de offentlige arbejdspladser.

På den måde risikerer de ansatte at komme til at betale dobbelt for hjælpen, påpeger Mikkel Mailand, der er forskningsleder på Center for Arbejdsmarkedsstudier (FAOS) på Københavns Universitet.

- Det er en udvikling, vi ser på flere områder, hvor arbejdsmarkedets parter går ind og supplerer offentlige velfærdsindsatser, siger han.

Mikkel Mailand forklarer, at det kan skabe bekymring hos medarbejderne, hvis de oplever, at de skal betale via overenskomstresultatet for en velfærdsservice, som tidligere var betalt via skattebilletten. Og det er en bekymring, som FOA-formand Dennis Kristensen genkender.

- Vi har diskuteret meget både i FOA og mellem organisationerne, om vi nu skulle bruge overenskomstmidler, der ellers kunne være blevet til løn, på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Men vi står samtidig med et problem, som overhaler lønkrav for mange medlemmer, og derfor har vi valgt, at det er rigtigt at løse det, siger han til Avisen.dk.

Link til originalartikel: http://www.avisen.dk/hjaelp-os-pressede-kommunalansatte-kimer-nyt-rejseh...

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.