Privat postfirma fejlede: Kræftscreeninger skal gå om

Infrastruktur

10/11/2017 07:36

Nick Allentoft

En skandale, kalder Kræftens Bekæmpelse de gentagne fejl i flere tusinde indkaldelser.

Over 4.000 danskere skal på grund af en fejl igen undersøges for tarmkræft, selv om de har været igennem en screening – uanset om de tidligere blev frikendt eller fik besked om en mistanke om kræft. Det skriver Jyllands-Posten.

Begge budskaber, som er sendt ud til en lang række borgere i regionerne Hovedstaden, Sydjylland og Nordjylland som svar på deres afføringsprøve, kan være forkerte.

Derfor er de tre regioner i øjeblikket i gang med at genindkalde mennesker, hvis prøver er blevet forbyttet på grund af en menneskelig fejl hos virksomheden Strålfors, der er underleverandør til Postnord.

»En skandale, at man ikke har bedre styr på det. Det er jo ikke bare en enkelt fejl, for der er kommet flere dryppende, og det vil selvsagt forsinke, at mennesker med tarmkræft kommer i behandling,« siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Jyllands-Posten.

I Tarmkræftforeningen frygter formand Jette Lyngholm, at de mange fejl øger usikkerheden ved screening for tarmkræft, som i forvejen har lavere tilslutning end f.eks. folkeundersøgelser af kvinder for brystkræft.

Region Hovedstaden sender flest breve ud, og det ærgrer regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) på patienternes vegne.

»Samtidig lægger de mange ekstra indkaldelser et øget pres på sygehusafdelingerne,« siger hun og tilføjer, at det kan være nødvendigt at afsætte flere penge til tarmkræftområdet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skælder i en sms til Jyllands-Posten ud:

»Det er meget tydeligt, at Postnords underleverandør Strålfors i den grad ikke har haft styr på den opgave, de skulle løse med at pakke og sende breve. Det har været til gene for patienterne og skabt utryghed.«

I Strålfors beklager kommunikationsdirektør Elisabeth Wesselson i et skriftlig svar de fejl, der opstået på grund af et maskinstop, og hun tilføjer, at virksomheden har indført nye rutiner og et skrappere tilsyn.

Hele historien hos JyllandsPosten

Mest Læste

Annonce