Margrethe Vestager gjorde det med dagepengereformen og efterlønnen.
Og hendes efterfølger på posten som politisk leder af Radikale Venstre er ikke bleg for at gøre det samme til efteråret: Binde en eventuelt kommende socialdemokratisk ledet regerings økonomiske politik ved at indgå en aftale med V-regeringen om 2025-planen.
Men det afhænger selvsagt af det politiske indhold i planen, siger Morten Østergaard til TV 2.
- Præcis som sidst da Løkke var statsminister, hvor vi lavede en efterlønsaftale, så er vi selvfølgelig klar igen. Det handler om hvad der ligger på bordet, siger han og uddyber:
- Vi sidder ikke og kigger os til siden for at se hvem der sidder ved siden af. Er der mulighed for at træffe beslutninger, der gør fremtiden bedre for vores børn, så vil man finde Radikale Venstre med i en aftale. Men er det erstattet af diskussioner af grænsekontrol og symbolpolitik – som man jo godt kan frygte – så er det mindre attraktivt, siger Morten Østergaard til TV 2.
Dermed kan Mette Frederiksens kommende regeringsgrundlag meget vel indeholde samme passus om den økonomiske politik som Helle Thorning-Schmidts, nemlig, at den økonomiske politik bygger på den tidligere borgerlige regerings ditto "i bred forstand".
Morten Østergaard håber, at også Socialdemokraterne vil møde op og deltage i forhandlingerne om det, han beskriver som en "generationsgave". Men han ved det ikke.
- Hvad de (Socialdemokraterne, red.) vil til efteråret, er jeg ikke klar over i talende stund. Hvis bare de på et eller andet tidspunkt meddeler sig, er det vel ikke mig, der skal afgøre hvornår det sker, men det er da klart, at det ville være et stærkt pres, vi kunne lægge på regeringen, hvis Socialdemokraterne sagde det samme, som vi gjorde.
Meldingen fra det ledende oppositionsparti har hidtil primært været, at man ikke vil være med til skattelettelser. Til det siger Morten Østergaard:
- Det, der får bolden til at rulle, er hvis vi er klar til at træffe nogle af de større beslutninger, som eksempelvis at hæve pensionsalderen lidt tidligere.