Rekordmange forlader Folkekirken: Biskop kalder til opvågning

Bæredygtighed

07/09/2016 12:01

Nick Allentoft

”Det er nok den største bølge af udmeldelser, vi til dato har set,” siger kirkehistoriker til Kristeligt Dagblad.

Hvordan er det sket, og hvad bør vi gøre?

De spørgsmål skal der nu fokuseres skarpt på i folkekirken, mener biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh Poulsen, efter et rekordhøjt udmeldelsestal for folkekirken i går blev offentliggjort. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at 10.300 danskere meldte sig ud af folkekirken i andet kvartal 2016, hvilket ifølge professor emeritus og kirkehistoriker Martin Schwarz Lausten formentlig er det højeste antal udmeldelser nogensinde inden for så kort en periode. 

”Det er nok den største bølge af udmeldelser, vi til dato har set,” siger kirkehistorikeren.

Ifølge Aarhus’ biskop, Henrik Wigh Poulsen, bør tallet få folkekirken til at vågne op.

”Vi biskopper har ofte drøftet antallet af udmeldelser. Men de her tal viser, at vi ikke bare kan læne os tilbage og se, hvad der sker. Vi skal se på, hvordan vi håndterer udviklingen og have rebet sejlene.”

Religionssociolog med speciale i kirkestatistik Peter Lüchau mener, at det rekordhøje antal udmeldelser skyldes Ateistisk Selskabs kampagne i foråret, som gjorde det lettere for danskerne at melde sig ud. Men tallene viser også, at folkekirken burde have reageret for længe siden. 

”Det alvorlige ved de nye tal er, at de ikke skyldes noget, der er sket fra den ene dag til den anden. Vores forskning viser, at folk mentalt udmelder sig, længe før de gør det fysisk. De mangler bare det sidste skub, og det fik mange tilsyneladende med Ateistisk Selskabs kampagne og debatten, den medførte. Det er altså ikke Ateistisk Selskabs fortjeneste, men danskernes egen mangel på tilknytning til folkekirken, som ligger bag de nye tal, og den manglende tilknytning blev grundlagt for flere årtier siden. Derfor kan vi komme til at se et gigantisk efterskælv,” siger han.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

 

Mest Læste

Annonce