​Sådan opnår det offentlige bedre længerevarende kontrakter

Politik

11/12/15 2:03

Nick Allentoft

Ny rapport viser, hvordan det offentlige kan optimere både økonomi og kvalitet i langvarige kontrakter med private leverandører. Hent rapporten her.
Hvordan motiverer man en privat leverandør til at levere god kvalitet til en konkurrencedygtig pris gennem en langvarig kontrakt?

Spørgsmålet besvares i rapporten ”Incitamenter i længerevarende kontrakter”, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde står bag. Rapporten giver offentlige myndigheder redskaber til at indgå længerevarende kontrakter, der motiverer de private leverandører til at levere tidsvarende løsninger gennem hele kontraktperioden.

Offentlige myndigheder oplever ofte fordele ved at indgå længerevarende kontrakter med private leverandører. Det kan for eksempel give synergieffekter at samle løsningen af flere opgaver eller betyde lavere totalomkostninger.   Læs også: 10 anbefalinger til en god udbudskultur   Men ved indgåelse af langvarige kontrakter foretager den offentlige myndighed ikke en jævnlig afprøvning af markedet. Det kan derfor være en udfordring at sikre, at aftalen er tidssvarende i forhold til kvalitet og pris i hele kontraktperioden.

I rapporten beskrives blandt andet, hvordan ordregiver kan benytte følgende tiltag for at motivere den private leverandør til en effektiv og kvalitetsbevidst opgaveløsning i hele kontraktperioden:

  • Leverandøren får andel i gevinster ved effektiviseringer
  • Gevinster fra for eksempel energibesparelser eller stigende billetsalg finansierer projektet.
  • Krav om effektivisering
  • Belønninger og anden form for bonus for opfyldelse af resultatmål
  • Krav om markedsmæssige vilkår for både pris og kvalitet i hele kontraktens løbetid
  Formand for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, Mai Buch, siger:   "Der er ikke tidligere lavet lignende undersøgelser i Danmark. Derfor håber vi, at denne rapport kan give de offentlige myndigheder nyttige redskaber til at indgå længerevarende kontrakter, der også er tidssvarende i forhold til pris og kvalitet på den lange bane."   "Rapporten viser, at det ikke behøver at være så kompliceret. Eksempelvis kan kontrakten indeholde forskellige former for belønning til den leverandør, der formår at forbedre kvalitet og pris i løbet af kontraktperioden."    

Annonce