På nogle jobcentre bryder de ansatte på skift sammen i gråd på deres kontorer. Andre fortæller, at de ofte begår fejl på grund af arbejdsmængden og stressen.
Kun 38 procent af de jobcentre, som Arbejdstilsynet har besøgt det sidste år, har fået tilkendt en grøn smiley. I 62 procent af besøgende vurderede de, at arbejdsmiljøet satte de ansatte i fare.
Det viser en opgørelse, som Avisen.dk har foretaget. Derfor har Avisen.dk søgt aktindsigt samtlige rapporter fra 2015.
En af forklaringerne på de psykisk dårlige arbejdsforhold er de mange reformer og lovændringer, som Christiansborg har kastet mod jobcentrene. Det fortæller formand for beskæftigelsesområdet i HK Kommunal, Ilse Asmussen.
- Når der er konstante ændringer i lovgivningen og omstruktureringer, bliver de ansatte pressede, siger Ilse Asmussen til Avisen.dk.
For når politikerne bliver ved med at ændre lovgivningen uden at tage hensyn til dem, der sidder ude i fronten, går det i sidste ende ud de ledige.
Kigger man i Arbejdstilsynets rapporter, tyder det på, at Ilse Asmussen har fat i at de mange reformer spiller en rolle. Lovændringer bliver nemlig nævnt i 75 procent af rapporterne. De bliver sat i direkte forbindelse med støre arbejdsmængder og tidspres.
I Kommunernes Landsforening (KL) anerkender man, at kommunerne har en del af ansvaret for arbejdsforholdende på jobcentrene. Men forhandlingschef, Marianne Brinch-Fischer, påpeger ligesom HK, at de overordnede rammer kommer fra Christiansborg.
- Kravene til jobcentrene kommer fra mange sider. Det gælder både en masse tunge administrative procedurekrav og de mange meget omfattende reformer, som de senere år er trådt i kraft med meget korte implementeringsperioder. Det giver ikke altid kommunerne mulighed at foretage de nødvendige ressourcemæssige tilpasninger, siger Marianne Brinch-Fischer til Avisen.dk.
Beskæftigelsesordfører fra Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen, er ked af at høre om de dårlige forhold. Han forstår godt, at de ansatte på jobcentrene kan føle sig presset af de mange reformer.
- Der er noget om, at vi har et meget tungt og bureaukratisk system. Det vil jeg gerne anerkende, siger Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.
For ham er det vigtigt, at fremtidige reformer sigter mod at gøre lovgivningen mere simpel.
- Det her bekræfter jo, at vi stadig har en kæmpe opgave at løfte, siger Leif Lahn Jensen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen, da han holder efterårsferie.