Trepartsforhandlinger: Ledige skal være klar til job i hele landet

Politik

14/06/2016 23:39

Nick Allentoft

- Vi kan se, at der er steder i landet og brancher, hvor virksomhederne har svært ved at finde ansatte, og det vil vi gøre noget ved, så flaskehalse ikke risikerer at bremse væksten, siger Jørn Neergaard Larsen i et skriftlig svar til Ugebrevet A4.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fremover skal arbejdsløse være villige til at tage job i hele Danmark. Det vil i yderste konsekvens betyde, at en arbejdsløs industritekniker på Lolland skal tage et ledigt job på en maskinfabrik i Nordjylland. Sådan bliver det, hvis det står til regeringen.

Det bekræftes ifølge Ugebrevet A4 af flere kilder tæt på treparts-forhandlingerne, hvor regering, arbejdsgivere og fagbevægelse sammen skal finde løsninger på arbejdsmarkedets problemer.

Trepartsforhandlinger

Vi har samlet alle historier om trepartsforhandlingerne på denne temaside.

Tommelfingerreglen for arbejdsløse er i dag, at de for at bevare retten til dagpenge eller kontanthjælp skal være villige til at tage job, som indebærer daglig transport op til tre timer med bus, tog eller anden offentlig transport.

- Med forslaget vil regeringen fjerne en hver form for rimeligheds-betragtning i forhold til begrebet om, at ledige skal stå til rådighed, siger FOA-formand Dennis Kristensen, og fortsætter:

- Man skal eksempelvis som ledig på Lolland tage et job i Skagen. Det uanset, at det kan betyde, at ægtefællen siger sit job op og flytter med til Skagen for så et halvt år efter begge to at stå og være arbejdsløse i Skagen.

En intern analyse fra forhandlingerne, som Ugebrevet A4 er kommet i besiddelse af, viser, at 26,4 procent af jobansøgningerne fra de ledige i dag går til arbejdspladser, hvor den arbejdsløse skal regne med dagligt at bruge mere end tre timer på transport til og fra job. Næsten halvdelen af ansøgningerne indebærer en daglig transporttid på mere end to timer.

Men regeringen vil gerne have de ledige til at udbrede deres søgning endnu mere.

Udspillet vækker undren hos direktøren for a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke, Verner Sand Kirk.

- Jeg kan ikke se det som andet end symbolpolitik, hvis man strammer kravene til lediges mobilitet. Effekten af strammere regler vil højst sandsynlig være meget minimal, siger Verner Sand Kirk.

Dansk Arbejdsgiverforening ønsker ikke at udtale sig om sagen. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil ikke fortælle om konkrete forslag men gerne om regeringens mål i forhold til lediges mobilitet.

- Vi kan se, at der er steder i landet og brancher, hvor virksomhederne har svært ved at finde ansatte, og det vil vi gøre noget ved, så flaskehalse ikke risikerer at bremse væksten, siger Jørn Neergaard Larsen i et skriftlig svar til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Derfor har vi netop fokus på tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft, herunder mobilitet og rådighed, i de trepartsforhandlinger, som er i gang lige nu.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.