Udenlandske virksomheder topper liste over arbejdsskader

Ledelse

03/02/2016 08:13

Nick Allentoft

Der bliver anmeldt to-tre gange så mange arbejdsskader på virksomheder med udenlandske ejere som i firmaer med danske ejere her i landet i gennemsnit.

Det viser en analyse af ejerforhold blandt virksomheder med flest anmeldte arbejdsskader, som Fagbladet 3F har foretaget. Det er sket på baggrund af en omfattende aktindsigt fra Arbejdsskadestyrelsen.

Ifølge opgørelsen er der seks virksomheder på top 10-listen, som er udenlandsk ejet. Det drejer sig om Hilton Foods, LM Wind Power, Aviator, SP Pork, Scandlines og Haribo.

Af disse er LM Wind Power, Aviator og Scandlines også ejet af kapitalfonde. Disse virksomheder anmelder typisk fem-seks arbejdsskader pr. 100 medarbejdere om året. Det er langt mere end gennemsnittet på 2,2 arbejdsskader pr. 100 medarbejdere.

Peter Hasle, professor ved Center for Industriel Produktion på Aalborg Universitet, ser med stor interesse på disse tal.

- Normalt er arbejdsmiljøet ikke højt prioriteret hos kapitalfonde. De har fokus på, hvordan de kan optimere værdien af virksomheden på kort sigt, så de kan sælge den igen med stort udbytte. Så det er meget tænkeligt, at der er en sammenhæng mellem mange arbejdsskader og ejerforhold, siger Peter Hasle.

Steen Thomsen, professor ved Center for Corporate Governance på CBS, finder det "tankevækkende", at udenlandske selskaber og kapitalfonde vejer så tungt på listen.

- Måske investerer de mindre i beskyttelse af arbejdsmiljø, fordi de har et højere krav om indtjening end andre virksomheder. Det er også muligt, at deres omdømme i Danmark ikke betyder så meget for dem, siger han.

Listen fra Arbejdsskadestyrelsen omfatter private, danske virksomheder med over 200 ansatte i perioden 2012-2014.

Mest Læste

Annonce