Vandforbrug halveret på tyve år

Bæredygtighed

12/12/18 6:27

Nick Allentoft

Hver dansker bruger i gennemsnit 103 liter vand om dagen.

Vores vandforbrug går én vej - og det er ned.

Nye tal fra vandsektorens nøgletal viser, at vi igen i 2017 slog vores egen rekord i at spare på vandet. Her brugte danskerne i gennemsnit 103 liter vand per person om dagen.

En af dem, der gør meget ud af at spare på vandet, er Kathrine Sø, der bor i Ulfborg sammen med sin mand og fire børn. De har både tænd-og-sluk-sensorer på vandhanerne og brusehoved med sparefunktion.

- Det er vigtigt at spare på ressourcerne, for vi har kun én jordklode, siger hun.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

I øjeblikket er det største fokus på vaskemaskinen, der bliver brugt meget med en børneflok på fire.

- Vi skal være opmærksomme på, ikke at smide tøj til vask, hvis ikke det er beskidt. Vi øver os i at være bevidste forbrugere og kigge tøjet igennem, inden det ryger til vask.

Hele familien er også bevidste om vandforbruget, når de går i bad.

- Da drengene var mindre, mindede vi dem om, at de ikke skulle lege for lang tid under bruseren netop for at spare på vandet. Det ligger på rygraden nu, så nu er de gode til det, siger Kathrine Sø.

Årsagen til det lave forbrug er, at danskerne er blevet mere bevidste om at spare på vandet.

Det forklarer Thomas Sørensen, der er seniorkonsulent ved vandselskabernes brancheorganisation DANVA. Ifølge ham startede udviklingen i 1980'erne med den første vandmiljøplan.

- Det gjorde, at prisen for vandet steg, fordi vi skulle til at bygge alle de ekstra renseanlæg som en del af vandmiljøplanen. Det gav folk en bevidsthed om, at vand ikke var en ubetydelig ressource, siger han.

For 20 år siden brugte vi 200 liter vand om dagen per person, og i 2016 brugte vi i gennemsnit 104 liter.

Mere hos DR Midt & Vest

Annonce