Ventetider på 14 uger: Nye regler skaber sagspukler

Infrastruktur

18/12/2018 07:52

Nick Allentoft

Nyt bygningsreglement skaber sagspukler i flere kommuner, fortæller DR København. Det presser virksomheders økonomi.

Hvis du gerne vil have en ny altan, badeværelse eller fjernet en væg, skal du måske væbne dig med tålmodighed.

I flere kommuner tager det lige nu ekstra lang tid at få behandlet og godkendt sin byggesag efter det nye bygningsreglement, BR18, trådte i kraft i sommer. Det skriver DR P4 København.

Det har 29-årige Sophie Cederstrøm fra Islands Brygge i København blandt andre oplevet. Hun har prøvet at vente 14 uger på at få tilladelse til at starte byggeriet af sin nye altan.

- Det er dybt frustrerende ikke at vide, om man er købt eller solgt. Jeg har jo brugt mange tusind kroner på det, siger hun til DR P4 København.

Sådan får du bedre sagsbehandling

Læs anbefalinger til bedre offentlig sagsbehandling her.

Det handler om at insistere på de nødvendige informationer. 

Samme frustration oplever virksomheden Byaltan, som Sophie Cederstrøm har hyret til at bygge sin altan. Her afventer man lige nu at få behandlet flere sager, og det presser virksomhedens økonomi, fortæller projektansvarlig, Pernille Hove.

- Det er meget problematisk lige nu. Vi ved ikke, hvilke sager vi kan gå i gang med i det nye år. Vi har også et kæmpe problem med de kunder, vi har fået kontrakter på, for vi kan ikke forklare dem, hvorfor der ikke sker mere, siger hun.

Ifølge Pernille Hove har flere af sagerne ventet i månedsvis på at blive behandlet, og de manglende byggetilladelser har betydet fyringer af håndværkere. Hun mener, at kommunen har været for dårlige til at informere kunderne sagsbehandlingen og de nye krav, det nye bygningsreglement stiller.

- En ting er, at det tager lang tid. Men vi har også, i starten i hvertfald, oplevet, at det har været svært at få svar på vores mange spørgsmål. Det virker som om, at kommunen slet ikke har været forberedt, siger hun.

I Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning forklarer centerchef for Center for Bygninger, Rikke Sønderriis, forsinkelserne med, at det nye reglements detaljegrad udfordrer både sagsbehandlere, virksomheder og almindelige borgere.

Hun oplever, at mange ansøgninger er mangelfulde og må sendes frem og tilbage mellem ansøger og kommunen. Og det giver mere arbejde til sagsbehandlerne. Også kommunerne Allerød og Frederikssund oplever lignende problemer, mens Kommunernes Landsforening, KL, oplyser, at mange kommuner bruger mere tid på at vejlede borgere, virksomheder og rådgivere om de nye regler.

Københavns Kommune erkender, at vejledningen fra kommunens side har været for dårlig.

- Hvis man skal bygge om, kan det være rigtig svært at vide, hvilke paragraffer, der er relevante for ens byggesag. Men vi skruer op for charmen i det nye år. Det betyder, vi kommer mere ud og får talt med kunderne en til en, siger Rikke Sønderriis, der regner med, at sagsbehandlingen er oppe i omdrejninger igen om et par måneder.

Tilbage på Islands Brygge fik Sophie Cederstrøm først igår besked fra kommunen om, at hun kan gå i gang med byggeriet. Hun er glad for at få afklaring, fordi forløbet har fået hende til at føle sig magtesløs.

- Jeg havde jo allerede betalt for altanen og projektet var gået i gang, siger hun.

Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen vil nu evaluere det nye bygningsreglement, oplyser KL.

 

Mest Læste

Annonce