Vi skruer op for varmen når vi har energirenoveret

Bæredygtighed

10/7/16 3:55

Nick Allentoft

Mellem 30 og 60 pct. af gevinsten ved en energirenovering bliver omsat til bedre komfort i boligen i stedet for en lavere varmeregning. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen.

Energistyrelsen har som en del af BedreBolig-initiativet undersøgt sammenhængen mellem parcelhuses energistandard og det faktiske energiforbrug. Undersøgelsen viser, at mellem 30 og 60 pct. af gevinsten ved en god energistandard omsættes til bedre komfort i boligen og ikke kun et lavere energiforbrug.

Billigere at varme huset op

Når en bygning energirenoveres, kan det teknisk beregnes, hvor meget behovet for energi reduceres. Renoveringen kan dog også medføre, at beboerne vælger at opvarme en større del af huset eller øge indendørstemperaturen for at opnå større komfort.

Denne adfærd kaldes reboundeffekten. Effekten skyldes, at det er billigere at varme en energivenlig bolig op, og den lave pris på god varmekomfort får beboerne til at vælge højere indendørstemperatur.

50.000 parcelhuse indgår i undersøgelse

Energistyrelsen har i analysen undersøgt det faktiske forbrug af fjernvarme, naturgas og olie i godt 50.000 parcelhuse i 2012 med forskelligt energimærke. Konklusionen er, at mellem 30 og 60 procent af gevinsten ved god energistandard (godt energimærke) omsættes til bedre komfort. Det præcise tal er vanskeligt at beregne uden at kende til forbruget af brænde og øvrig supplerende varme.

Viden om reboundeffekten og beboernes adfærd betyder, at man kan lave mere sikre forudsigelser af det faktiske energiforbrug og effekten af energirenovering.

 

Annonce