Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

14 vaccinerede beboere på plejehjem, smittet med coronavirus

Sundhed

11/6/21 6:15

LTT

Vaccinen blokerer ikke helt for smitte hos de ældste, men sygdommen bliver mild.

På plejehjemmet Nørremarken i Køge, er 14 ud af plejehjemmets beboere blevet smittet med coronavirus, selvom de er vaccineret. Ifølge professor Jan Pravsgaard Christensen, professor på Københavns universitet, forsker i virussygdomme og vacciner er det ikke noget vi skal være bekymret for, da vaccinen sørger for et mildere sygdomsforløb, end hvis man ikke havde fået den. 

Ni ansatte smittet
Udover de 14 plejehjemsbeboere er også ni ansatte på Nørremarken blevet smittet. Kommunen har derfor valgt at lukke plejehjemmet for besøgende og det smittede personale er sendt hjem i isolation. 

Ingen vacciner er 100 procent effektive
Ingen af beboerne eller ansatte har symptomer på sygdommen og hvor smitten er opstået vides endnu ikke. Jan Pravsgaard Christensen udtaler til DR: Det er faktisk ikke overraskende. Ingen vacciner er 100 procent effektive. Pfizer dækker 95 procent. Det betyder, at nogle enkelte vil blive smittede. Heldigvis viser erfaringer fra udlandet, at når du er vaccineret, får du et meget mildere sygdomsforløb. Mit gæt er, at de kan blive på plejehjemmet og være testet negativ igen om få dage.”

Ikke så hårdt et sygdomsforløb
Hos en uvaccineret person tager det tid før at immunforsvaret opdager og begynder at bekæmpe coronavirusset, men da er det for sent, da virusset har nået at inficere cellerne, formere sig og sprede sig ud i kroppen, derfor bliver man rigtig syg. Hos en ældre patient med svagt immunforsvar, som er vaccineret når virussen ikke så langt. “Det er antallet af antistoffer mod virusset, der afgør, hvor syg du bliver. Jo flere antistoffer, desto hurtigere dæmmer kroppen op for virusset. Med en vaccine i kroppen har du allerede mange antistoffer. Derfor vil jeg vurdere, at patienterne på plejehjemmene får milde forløb, siger Jan Pravsgaard Christensen til DR.

 

Annonce