Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

25 millioner kroner - ny behandling bliver verdens dyreste

Sundhed

24/11/2022 08:54

Jens Asbjørn Bøgen

Sygdommen rammer 1 ud af 50.000.

Verdens dyreste sygdomsbehandling har set dagens lys.

Det australske medicinalselskab, CSL Ltd., har nemlig fået de amerikanske sundhedsmyndigheders godkendelse af deres genbehandling mod blødersygdommen hæmofili B.

Ifølge CSL Ltd. virker Hemgenix, som den nye genterapi hedder, i flere år og kan altså hjælpe folk, der lyder af hæmofili på den måde, at det gør blodet hos patienterne i stand til at koagulere/størkne.

Det er netop blodets evne til at størkne, der kendetegner patienterne, der lider af hæmofili.

Men det bliver altså ikke en billig omgang at få den nye behandling.

Efter at godkendelsen fra de amerikanske sundhedsmyndigheder var en realitet, prissatte CSL Ltd. nemlig Hemgenix-behandlingen til svimlende 3,5 millioner dollars.

Det svarer til 25 millioner kroner.

Det skriver Reuters.

Det australske selskab argumenterer for, at selvom prisen for behandling bliver den højeste i verden, så vil det stadig spare sundhedssystemet penge.

De nuværende behandlinger mod hæmofili indebærer nemlig regelmæssige infusioner med medicin. Det betyder, at hæmofili-patienter skal ind til hospitalet og have behandlingen ofte, og det koster på både medicin og tid.

I Danmark skal hæmofili-patienter nemlig til behandling 2-3 gange om ugen for at få de nødvendige indsprøjtninger.

"Vi er overbeviste om, at prisen vil føre til markante besparelser for det overordnede sundhedsvæsen og drastisk reducere den økonomiske byrde ved hæmofili B," siger selskabet.

Hemgenix fungerer ved, at man har specialdesignet en virus, der fragter et gen, som leveren bruger til at producere det, der hedder faktor IX - og netop faktor IX er afgørende for, at blodet kan størkne.

Ifølge Danmarks Bløderforening har omkring 8 procent af danskere, der er diagnosticeret med hæmofili, netop hæmofili B, som Hemgenix virker mod.

Mest Læste

Annonce