Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

316 personer har fået blodpropper efter vaccination

Sundhed

31/5/21 8:41

LTT

I EU-landene Island, Liechtenstein og Norge, har 315 personer fået en blodprop som følgevirkning af en coronavaccine fra AstraZeneca. Det fortæller Georgy Genov, chef for Det Europæiske Lægemiddelagenturs sikkerhedsafdeling (EMA) som overvåger bivirkninger ved vacciner. Det skriver Reuters.

Tilbage i april offentliggjorde EMA, at 142 personer havde fået en af de sjældne blodpropper. Der er siden da indrapporteret yderligere 174 tilfælde blandt de 19 millioner personer der har modtaget deres første dosis af AstraZaneca-vaccinen. Selvom der er fundet 174 tilfælde, med alvorlige bivirkninger understreger EMA at fordelene ved vaccinerne fortsat opvejer ulemperne. Forekomsten af de sjældne blodpropper blandt vaccinerede er på samme niveau som tidligere, og blodpropperne fortsat er ekstremt sjældne. Til gengæld er der færre, der dør i forbindelse med blodpropperne, oplyser EMA. Det skriver DR.

Taget af det danske vaccinationsprogram 
I Danmark blev AstraZeneca taget af det danske vaccinationsprogram, efter flere indrapporteringer om sjældne blodpropper i resten af verden. I sidste uge, kunne den Offentlige skrive om en 31-årig dansk kvinde, der efter at have modtaget AstraZeneca-vaccinen fik blodpropper og som den første dansker er blevet tilbudt erstatning, i forbindelse med sin corona-vaccination.Hun var netop tilbage i marts måned vaccineret med en AstraZeneca vaccination. 

Frit vaccine-valg
AstraZeneca er ikke længere en del af det danske vaccinationsprogram, til gengæld kan du som borger i Danmark selv vælge at blive vaccineret med en AstraZeneca-vaccine, efter du har haft en konsultation hos en læge, der giver grønt lys, for at du opfylder kravene for denne vaccine. I sidste uge fik de første danskere igen et stik AstraZeneca-vaccinen, efter at denne har været skrottet i en periode, sammen med vaccinen fra Johnson & Johnson.

 

Annonce