Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4 på listen: Læge advarer mod at tage disse kosttilskud

Sundhed

16/01/2024 12:41

J. Bøgen

Det kan, ifølge ham, gøre mere skade end gavn.

Mange mennesker er tyer til kosttilskud for at sikre, at de får de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for at forblive sunde.

Mens meget af det, vores kroppe kræver, kan opnås gennem en sund, afbalanceret kost, er dette ikke altid muligt for alle.

Selvom indtag af visse kosttilskud anbefales af sundhedsorganer, bør du stadig være forsigtig. Du bør sikre dig, at de helt sikkert er rigtige for dig, har en ekspert advaret.

En læge har brugt den sociale medieplatform TikTok for at fraråde at tage fire kosttilskud på grund af deres potentielle sundhedsrisici.

Dr. Charles MD talte til sine 1,7 millioner følgere: "Dette er de fire kosttilskud, du aldrig bør tage, da de faktisk er farlige."

De fire kosttilskud, han advarede imod, var:

  • A-vitamin

  • E-vitamin

  • Jern

  • Biotin

A-vitamin

Også kendt som retinol, er A-vitamin afgørende for sundt syn og vækst samt reproduktion og immunitet.

Det er også højt på antioxidanter, som kan hjælpe i kampen mod hjertesygdomme og kræft.

Men Dr. Charles sagde: "Folk tror, ​​at det hjælper din hud og dine øjne, men det bygger faktisk op i din krop og forårsager leverskader."

Mayo Clinic i USA støttede denne påstand, selvom det blev understreget, at kun "høje doser" af vitamin A kunne forårsage dette.

Klinikken forklarede: "At tage høje doser af vitamin A-tilskud kan forårsage leverskader. At kombinere høje doser af vitamin A-tilskud med andre lægemidler, der kan skade leveren, kan øge risikoen for leversygdom."

Klinikken tilføjede dog, at indtagelse af mere end 200.000 mcg A-vitamin kan føre til kvalme, opkastning, svimmelhed og sløret syn.

På lang sigt kan indtagelse af for meget A-vitamin også forårsage problemer som knogleudtyndning og fødselsdefekter, advarede den.

E-vitamin

Dr. Charles forklarede: "Folk elsker det for dets antioxidantvirkninger, men det er faktisk blevet forbundet med højere forekomster af kræft."

I løbet af en årrække har der været forskellige undersøgelser, der har set på sammenhængen mellem E-vitamin og kræft.

Nogle har advaret om, at det specifikt kan øge risikoen for prostatakræft hos mænd.

Udvalget for Carcinogenicitet (COC) i Storbritannien skrev i en rapport fra 2015: "E-vitamin kan påvirke udviklingen af ​​kræft gennem flere mekanismer."

Men den konkluderede, at der ikke var bevis nok til at konkludere det endegyldigt og nåede i stedet frem til: "Samlet set konkluderede udvalget, at den tilgængelige dokumentation ikke indikerer, at E-vitamintilskud øger risikoen for prostatacancer.

"Udvalget har ikke gennemgået mulige sammenhænge med andre former for kræft."

Jern

Jern er enormt vigtigt i kroppen, og en mangel kan føre til anæmi, som kan blive invaliderende.

Men Dr. Charles sagde: "Medmindre din læge specifikt siger, at du skal tage jern, kan det faktisk skade dit hjerte."

Interessant nok viser nogle undersøgelser, at intravenøst tilskud af jern ​​kan hjælpe patienter med hjertesvigt.

Men en undersøgelse, offentliggjort i eLife i 2021, rejste bekymring omkring den langvarige brug af jerntilskud hos mennesker med hjertesvigt.

Studieforfatter Dr. Jumpei Ito fortalte Medical News Today: "Vores resultater tyder på, at frigivelsen af ​​jern kan være skadelig for hjertet. Det kan føre til ustabile iltniveauer, død i hjerteceller og i sidste ende hjertesvigt."

Biotin

Biotin er et populært supplement tilr at forbedre hår- og neglestyrke, men det har vist sig at resultere i unøjagtige laboratorietestresultater, som kan være farlige.

"Nummer et er biotin, fordi det kan forstyrre dine laboratorietest," tilføjede Dr. Charles. "Du behøver faktisk ikke at supplere dette til dit hår og negle."

Harvard Health udtaler: "FDA advarer om, at indtagelse af for meget biotin kan forstyrre laboratorietests, såsom hormontests og tests for markører for hjerteanfald (som troponin). Et unøjagtigt laboratorieresultat kan have farlige konsekvenser."

"For eksempel rapporterer FDA, at en person, der tog høje niveauer af biotin, døde efter et falsk lavt troponin-testresultat. FDA bemærker også, at det ser en stigning i rapporter om biotininterferens i laboratoriearbejde."

Den tilføjer: "Bundlinjen: Fortæl altid din læge, hvilke kosttilskud du tager."

Amerikanske forhold

Det er vigtigt at være opmærksom på, at Dr. Charles udtaler sig om amerikanske forhold for kosttilskud. Det amerikanske marked er slet ikke reguleret på samme måde som i Danmark og EU, så man bør tage lægens advarsel med et gran salt.

Derudover er han jo nok også ude efter at få visninger på sin video, hvilket kan være et ekstra element i hans måde at formulere sig.

Kontakt altid din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt et givent kosttilskud er det rigtige for dig, eller om det kan have utilsigtede bivirkninger.

Mest Læste

Annonce