Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

40 procent flere ender i psykiatrien ved denne ansættelsesform

Sundhed

20/03/2023 16:24

J. Bøgen

Det er ikke tidligere blevet bevist i dansk kontekst.

Tidsbegrænsede ansættelser kan øge risikoen for at udvikle angst, stress og depression ganske markant.

Det konkluderer et nyt stort dansk studie udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som Politiken omtaler i dag.

Helt præcist har studiet sammenlignet tidsbegrænsede ansatte og fastansatte og set på, hvor stor deres risiko for at have brug for psykiatrisk behandling inden for fem år.

Og tallene taler vist for sig selv: De tidsbegrænsede ansatte havde 40 procents større risiko.

Ifølge Politiken er de tidsbegrænsede ansættelser nogenlunde stabile i antal på landsplan, men særligt inden for kreative fag og NGO'er bruges denne type ansættelser ofte.

Især kvinder og unge

En af årsagerne til, at det er så hårdt for den mentale sundhed med de tidsbegrænsede ansættelser, kan være, at man går rundt i en næsten konstant uvished. Bliver ens ansættelse forlænget? Gør jeg det godt nok til at blive fastansat? Kan jeg klare mig på dagpenge? Kan jeg finde nyt job?

Forskerne bag studiet understreget, at man ikke direkte kan konkludere, at det er de tidsbegrænsede ansættelser alene, der er årsagen til den øgede forekomst af psykiske lidelser.

Ikke desto mindre kan forkserne se, "at der er en sammenhæng, og det er ikke tidligere blevet vist i en dansk kontekst,” siger Helene Garde, professor mso og en af forskerne bag studiet, til Politiken.

Det er særligt kvinder og unge, der tager imod tidsbegrænsede ansættelser, og de fleste gør det, fordi de ikke kan få en fast stilling.

Mest Læste

Annonce