76 tilfælde i Danmark - WHO med bøn til homoseksuelle mænd

Sundhed

28/7/22 8:30

Jens Asbjørn Bøgen

Verdenssundhedsorganisationen erklærede abekopper for en global sundhedskrise tidligere på ugen.

Hav færre seksuelle partnere, genovervej sex med nye partnere og sørg for at få kontaktoplysninger på alle, du er intim med.

Det er de tre råd, Verdenssundhedsorganisationen WHO er kommet med til homoseksuelle mænd.

Årsagen er det globale udbrud af sygdommen abekopper, som indtil videre har smittet knap 19.000 mennesker på verdensplan.

WHO understreger, at abekopper ikke er en sexsygdom, men mange af de bekræftede tilfælde af sygdommen er fundet hos mennesker, der er seksuelt aktive.

Ifølge Sundhedsstyrelsens hjemmeside er smitten under det nuværende udbrud primært fundet hos mænd, der har haft sex med andre mænd, typisk i forbindelse med rejser. Styrelsen understreger dog, at der ikke som sådan er større smitterisiko for homoseksuelle mænd end for andre grupper, der er i tæt fysisk kontakt med smittede.

Vi kan stoppe det, men det kræver ...

WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mener stadig, at det er muligt for det internationale samfund at slå sygdomsudbruddet ned.

Men hvis det skal lykkes, kræver det, at "lande, samfund og enkeltpersoner opsøger information, tager risikoen alvorligt og tager de nødvendige forholdsregler for at stoppe smitten og beskytte udsatte grupper," siger generalsekretæren i en pressemeddelelse.

Sygdommen kan ikke ligefrem betragtes som voldsomt dødelig, da der, indtil videre, kun er 5 bekræftede dødsfald som følge af smitte. Til gengæld bliver omkring 10 procent af alle smittede indlagt på hospitaler for at få lindret den smerte, sygdommen forårsager.

76 tilfælde i Danmark

Ifølge Statens Serum Instituts hjemmeside er der fundet 76 tilfælde af abekopper i Danmark.

Sygdommen er i familie med den frygtede koppevirus, der kostede millioner af menneskeliv frem til 1980, hvor den blev udryddet på verdensplan takket være et omfattende vaccineprogram.

Symptomerne på abekopper er typisk feber, muskelsmerter, hovedpine og hævede lymfeknuder. Senere udvikler det sig til udslæt i form af blærer og kan også føre til betændelse i endetarmen.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce