Foto: Shutterstock

Advarer mod farlig bakterie: Har haft gode kår under nedlukning

Sundhed

06/05/2021 10:22

Theis

Efter en lang nedlukning åbnes svømmehaller og fitnesscentre nu op igen. Det får nu Statens Serum Institut til at komme med en advarsel.

I dag genåbner endnu mere af landet. Det betyder, at danskerne formentlig så småt begynder at vende tilbage til fitnesscentre, svømmehaller og sportshaller på tværs af Danmark. 

I den anledning har Statens Serum Institut offentliggjort en advarsel. Der er nemlig flere ting man bør være opmærksom på, når haller, hoteller eller andre større bygninger har oplevet nedsat aktivitet over en længere periode. 

"Under COVID-19-pandemien vil mange hoteller og andre bygninger i en periode opleve lukning eller nedsat aktivitet," skriver Statens Serum Institut, inden de fortsætter: 

"I sådan en periode vil vandforbruget være nedsat eller helt stoppet, hvilket giver risiko for vækst af Legionella, andre bakterier og biofilm i vandsystemerne."

Trives bedst her

Legionella kaldes også legionærsygdom. Det er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionella-arter.

Bakterierne trives bedst i lunkent og stillestående vand. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand (en såkaldt aerosol), der er forurenet med Legionella. Legionella findes dog i alle fugtige miljøer (fx kompost og slam fra renseanlæg), oplyser Statens Serum Institut.

Derfor kommer Statens Serum Institut også med en opfordring til alle dem, der i skrivende stund arbejder på at få deres fitnesscentre og svømmehaller klar til genåbningen. 

"Det er vigtigt, at ejere og administratorer er opmærksomme på at undgå Legionella, specielt når bygningerne genåbnes."

Mest Læste

Annonce