Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agentur: Forventer Delta-eksplosion

Sundhed

25/6/21 7:39

LTT

I kampen mod de forskellige coronavarianter er vacciner et helt afgørende våben, det understreger EU-agentur.

Den indiske Delta-variant, som først blev opdaget i Indien vil ifølge Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) udgøre op mod 90 procent af de nye coronatilfælde i EU. Delta-varianten vil cirkulere betydeligt i løbet af sommeren, og særligt blandt unge der ikke er blevet vaccineret vurderer ECDC. “Delta-varianten er mere smitsom end andre varianter i omløb. Og vi vurderer, at den ved udgangen af august vil udgøre 90 procent af nye tilfælde i EU.” Siger ECDC-direktør Andrea Ammon i en erklæring. Det vurderes ydermere at Delta-varianten er 40 til procent mere smitsom end den oprindelige corona-virus. 

Alpha dominerer i EU
På nuværende tidspunkt er det Alpha-varianten der er den dominerende i EU. Ifølge EU-agenturet er der særligt ét afgørende våben i kampen mod varianterne: vacciner. “Det er meget vigtigt at fortsætte med udrulningen af vacciner i et meget højt tempo. Siger hun. 

Opgørelser fra ECDC viser at cirka 30 procent af EU’s borgere over 80 og 40 procent af dem over 60 endnu ikke er færdigvaccinerede. 

Lavere beskyttelse med et vaccine-stik

Statens Serums Institut (SSI) har fremhævet at det tyder på at man har en lavere beskyttelse mod Delta-varianten hvis man kun har modtaget et vaccine-stik. De oplyser at hvis man har to stik, er man godt beskyttet mod varianten. 

Det er derfor ifølge ECDC-direktør Ammon vigtigt at anden dosis vaccine gives i kortest interval efter første vaccine-stik, for at beskytte hurtigst muligt. 

Kan have stor betyning for smitten

Agenturet advarer også lande mod at lempe for meget på restriktionerne i sommermånederne, da de mener at det kan have stor betydning for en stigning af daglige smittetilfælde. 

I Danmark er 1,7 millioner borgere færdigvaccinerede. Det svarer til 29,1 procent af befolkningen.