Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bør du tage vitaminpiller? Her er eksperternes dom

Sundhed

18/01/2024 05:33

J. Bøgen

Danskerne er et af de folkefærd, der har det største forbrug af kosttilskud.

Vi ved alle, at det er vigtigt at få nok vitaminer og mineraler, da de er livsvigtige for, at kroppen kan fungere.

En af måderne at få de rigtige mikronutrienter, som de også kaldes, er ved at følge De Officielle Kostråd, men det er jo ikke altid, man lige er opmærksom på dem, kan nå at lave ordentlig mad, eller for den sags skyld har råd til de sundeste valg hver eneste dag.

Derfor tyer mange danskere altså til kosttilskud, for eksempel i form af multivitaminpiller, da de giver os de livsnødvendige vitaminer og mineraler.

Men er det overhovedet nødvendigt?

Højst sandsynligt ikke

Sundhed.dk har en artikel, der er skrevet af Lotte Juul (konsulent, diætist, Hjerteforeningen), Bo Christensen (professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet) og Randi Tobberup (cand. scient i klin. ernæring, led. klin. diætist, ph.d.-stud., Aalborg Universitetshospital). Det er altså tre mennesker, der virkelig har styr på det med kost og sundhed.

Og deres vurdering er ganske klar: For de allerfleste er det IKKE nødvendigt med et kosttilskud.

De forklarer, at vi generelt har en kost i Danmark, der dækker de flestes behov for vitaminer og mineraler, og at selvom mange vælger at tage multivitaminer for at være på den sikre side, så har de fleste altså ikke brug for dem.

Faktisk advarer eksperterne også om, at der er en risiko for overdosering af vitaminer og mineraler, hvis man tager kosttilskud - en risiko, der ganske enkelt ikke eksisterer, hvis du får dine vitaminer og mineraler gennem kosten.

Det bedste råd

Helt overordnet lyder opfordringen fra eksperterne, at vi skal spise os til vores vitaminer og mineraler.

Det vil nemlig være uden eventuelle bivirkninger, ligesom andre bioaktive stoffer også kommer indenbords (stoffer, som ikke nødvendigvis findes i kosttilskud).

Men netop det med at spise sig til det, man har brug for, kan være lidt af en udfordring, hvis man spiser på bestemte måder (fx vegetarer), og netop i sådan et tilfælde vil tilskud med vitaminer eller mineraler være aktuelt for de grupper, man ikke får ind gennem kosten.

Her lyder opfordringen at tage en snak med sin læge eller en diætist for at få styr på, hvilke tilskud man eventuelt bør tage.

Mest Læste

Annonce