Foto: Shutterstock

Brostrøm om AstraZeneca-vaccinen: Vær opmærksom på disse bivirkninger

Sundhed

12/03/2021 10:55

Theis

Der er flere unge og raske mennesker, der er blevet ramt af mulige bivirkninger efter at have fået AstraZeneca-vaccinen.

Sundhedsmyndighederne har valgt, at AstraZeneca-vaccinen bliver sat i bero i Danmark, da man har grund til at tro, at den ikke er sikker. 

Det er blevet bekræftet, at én person i Danmark er død efter at have fået AstraZeneca-vaccinen, og man vil nu undersøge, om dødsfaldet skyldes vaccinen. 

Der er mistanke om, at man kan risikere at få alvorlige bivirkninger i form af blodpropper. 

Der er kommet nyt i sagen, da Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har meldt ud, at det er de unge og raske mennesker, der primært har fået de mulige bivirkninger, efter de er blevet vaccineret med en coronavaccine fra AstraZeneca.

Det skriver dr.dk.

Det kommer også efter, at man i Østrig har oplevet dødsfald efter brug af vaccinen. Det er de dog ikke længere ene om, da den europæiske lægemyndighed har modtaget indberetninger fra flere lande i Europa, som ligeså beskriver de alvorlige symptomer. 

Også her bliver der beskrevet tilfælde, der har haft døden til følge. 

Søren Brostrøm ønsker at understrege, at man ikke skal være bekymret, hvis man har fået vaccinen fra AstraZeneca. Han understreger dog lige efter, at det dermed ikke er sagt, at man ikke skal være opmærksom, hvis man oplever symptomer. 

"Det, der har vist sig, er blodpropper, som kan vise sig ved mange forskellige symptomer. Typisk kan benet blive koldt, man får smerter i dele af kroppen pludseligt og uventet, eller vejrtrækningsbesvær, som kan være et tegn på en blodprop i lungen, eller man får lammelser i den ene side af kroppen eller kan ikke snakke, fordi man har fået en blodprop i hjernen," siger Søren Brostrøm til dr.dk.

Han fortæller, at man i første omgang skal kontakte egen læge, skulle man opleve symptomer eller gener i kroppen. 

Hvis man har fået vaccinen fra AstraZeneca, vil man inden for 14 dage modtage et brev fra Lægemiddelstyrelsen. Dette har man valgt at gøre, da man på den måde kan fortælle om, hvad man skal være opmærksom på. 

"Det er rigtigt, at den er grundigt undersøgt – både i forhold til effekt og bivirkninger, før vi tog den i brug – og vi har grundlæggende også tillid til, at det er en veldokumenteret vaccine. Men når der kommer nye signaler på mulige bivirkninger, så skal vi også reagere på dem, og det er dét, vi gør nu."

Der er over 142.000 danskere, der har fået første stik af AstraZeneca-vaccinen.

Mest Læste

Annonce