Foto: Privat
Foto: Privat

Coach har fået nok: Tag handling, for fanden!

Sundhed

13/06/2024 16:11

J. Bøgen

Martin Picard mener, mænd er skabt til at være de stærke, men at de fleste smadrer sig selv og dem omkring dem pga. dårligt selvværd og manglede drive.

Det vil være en underdrivelse at sige, at nutidens kønsroller ikke ligefrem kan sammenlignes med kønsrollerne i 1950'erne - i hvert fald ikke for at sige, at de er de samme.

Siden er der blevet indført øremærket barsel til mænd og med-mødre, ligesom de opfattelser af de klassiske "mandefag" og "kvindefag" er blevet udvandet og langt mere flydende.

Men det er ikke udelukkende en god ting, at der på den måde sker ændringer i vores samfund. I hvert fald ikke, hvis man spørger coach, parterapeut og motivator, Martin Picard.

Han mener nemlig, at mænd alt for ofte i det moderne samfund føler, at de skal bære alle byrderne alene i tavshed for ikke at virke svag, og det er uanset, om det drejer sig om arbejde, relationer eller personlig udvikling. Det er simpelthen et tabu for mænd at søge hjælp, når livet går en imod.

"Men det er fandme på tide at ændre denne opfattelse og erkende, at det at bede om hjælp ikke er en svaghed, men en kæmpe styrke, Især når det kommer til de udfordringer, der påvirker vores parforhold, sexliv og vores relation til vores børn. Lad os nu for fanden bryde tabuet og lad os stoppe med at lyve omkring hvordan vi har det indeni," lyder det fra Picard.

Den indre stemme

Han har snakket med flere hundred mænd som har sindssygt meget succes i deres liv rent økonomisk og arbejdsmæssigt, men som så har oplevet deres liv falde fuldstændig fra hinanden alle andre steder.

"Følelsen af at deres forhold ikke fungerer, følelsen af at intimiteten er gået tabt, føre til en dyb indre smerte, en smerte som avler frustration, ensomhed og følelsen af magtesløshed, hvilket tit har ført til distance til familien og børnene, og de ender utroskab, alkohol, stoffer eller alle mulige andre ting som bruges til at bedøve den ødelæggende smerte de har indeni, den smerte kan så blive ignoreret eller nedtonet i en periode med de ting, men kun lige end til at det hele en dag eksplodere og brænder ned til grunden, fordi de havde hovedet op i røven på dem selv.

”Stop med at slå dig selv i hovedet for fanden og tag dit ansvar" lyder det fra coachen.

Men hvad er det så, der forhindrer mænd i at søge hjælp? Ifølge Martin Picard er der noget inde i dem selv der bremser dem.

"En af de største barrierer for de mænd jeg har talt med, er den indre stemme ”egoet”, egoet er den stemme der fortæller dem, at de burde kunne klare det hele selv. De slår sig selv i hovedet med tanken om, at det er en svaghed at række ud efter støtten og i stedet vælger de at gå med det alene og til sidst blive deprimeret, passive og en utiltalende udgave af dem selv. Når mænd undertrykker deres indre smerte og frustration på denne selvdestruktive måde, fører det til vrede, raseri og tit en bebrejdelse på andre, men det gemmer på noget andet, nemlig skuffelsen. Skuffelse over dem selv og at de ikke kan få tingene til at fungere ordentligt og det påvirker deres relationer negativt."

Ifølge Picard har det også indflydelse på, hvordan en eventuel partner forholder sig til sin mand.

"Kvinderne lukker af og lukker ned for deres lyst, både til kommunikation og til sex, hvilket resultere i endnu en nedadgående rutsjetur for manden, som til sidst ofte bliver ude af stand til at udtrykke deres følelser på en konstruktiv måde, hvilket ender med at både smadre dem selv og dem omkring dem."

På tide at tænke nyt

Picard mener, at det er på tide, mænd over hele linjen begynder at ændre på den kollektive tankegang og den indre stemme, der holder dem fra at bede om hjælp fra andre og i stedet for lytter til den stemme der spørger dem hvad de i virkeligheden ønsker og så handler på den i stedet for.

”En hver mand ønsker at leve et liv med kærlighed, nærhed og intimitet, men det kræver hårdt arbejde, vilje og det kræver mod, mod til at tage de svære samtaler og mod til at turde være sårbare og ærlig”

"At søge hjælp er ikke at erkende nederlag, men at tage ansvar for sit eget lort, at stoppe med at lyve, at stoppe med at gemme sig fra sandheden, for det er det der vil få en mand til at stå stærkt og det er det der vil gøre en mand i stand til at finde stoltheden frem igen. At tage ansvar, vil hjælpe dem med at genoprette forbindelsen til deres partner, børn og sig selv."

Helt generelt mener Martin Picard, at det er vigtigt, mænd indser, at de ikke behøver at gå alene gennem livets udfordringer. Ved at starte med at tage ansvar, søge hjælp og udvikling, kan man bryde den onde cirkel af indre smerte og negativitet, for det er kun ved at tage ansvar for sine følelser og handlinger, at man kan finde og styrke balancen i parforholdet og i sig selv.

Eller med Picards egne ord:

"Stop med at piv, tag fucking handling, og genfind styrken og lykken!"

Mest Læste

Annonce