Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Covid-19-vacciner skal nu revurderes

Sundhed

01/6/21 8:36

LTT

Vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca er fortid i det danske vaccinationsprogram, men nu har regeringen igen bedt sundhedsmyndighederne om, at vurdere om vaccinerne bør droppes i det danske vaccinationsprogram. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Det skriver DR.

I dag har sundhedsministeren Magnus Heunicke (S) kunne oplyse, at den danske vaccinationskalender skrider med 14 dage, hvilket betyder at det først forventes at de sidste danskere er færdig vaccinerede i september. Den seneste udmelding var ellers, at den sidste dansker ville være vaccineret i slutningen af august. Det skriver Nyheder24.

Vaccinationskalender skrider med 14 dage
"Meldingen er, at vaccinationskalenderen bliver forsinket med cirka fjorten dage. Set i det lys beder vi vores sundhedsmyndigheder om at revurdere vurderingen om at tage AstraZeneca og Johnson & Johnson ud af vaccinationsprogrammet," lyder det fra Magnus Heunicke.

Danmark mister 1,4 millioner doser
Grunden til denne forsinkelse, skal findes i en forsinkelse på Moderna-vaccinen. Moderna vaccinen har meldt om forsinkelse i hele Europa, og konkret for Danmark, kan det betyde at vi mister 1,4 millioner doser. 

Største fokus på Johnson & Johnson
Først blev AstraZeneca-vaccinen sat på pause, det skete den 11. marts og den 3. maj var det Johnson & Johnson der blev taget ud af det danske vaccinationsprogram. I første omgang vil Sundhedsmyndighederne have størst fokus på vaccinen fra Johnson & Johnson. Magnus Heunicke peger på, at situationen omkring vaccinen nu har ændret sig. I særdeleshed fordi der nu er langt mere data omkring vaccinen fra andre lande der har brugt den i mellemtiden, men vi i Danmark har holdt en pause fra denne.

Mindst problematisk
Magnus Heunicke peger også på, at Johnson & Johnson var den vaccine, der er mindst problematisk i forhold til, hvad myndighederne har sagt - samt at det er den der nu er mest data at finde på denne. Det oplyses at en ny vurdering vil tage 14 dage om at lave. 

“Det virker mærkeligt at genoverveje vaccinen”
Professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi Jan Pravsgaard Christensen, mener at det virker mærkeligt at genoverveje vaccinen. "Det virker lidt mærkeligt, at man genovervejer noget, når situationen ikke har ændret sig. Hvis vi nu så, at mange flere var smittede, så kan jeg forstå, at man begyndte at spørge sig selv om, om ikke der var stor gevinst ved at genindføre Johnson & Johnson," lyder det fra ham. Det skriver Nyheder24 Han peger  på, at man hurtigt ville kunne få vaccinen tilbage i vaccinationskalenderen, da vaccinen er på lager i Danmark.

 

Annonce