Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dansk speciallæge: Vi kan allerede befinde os i 3. bølge nu

Sundhed

17/5/21 8:15

Theis

Det er ikke utænkeligt, at vi allerede nu er i 3. bølge. Sådan lyder det fra speciallæge Christian Wejse.

For femte gang i maj er der blevet registreret over 1.000 smittede på ét døgn. Denne gang lyder tallet på 1.074. Smittetilfældene er fundet blandt 204.881 PCR-test, hvilket giver en positivprocent på 0,54. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI). 

Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, fortæller ifølge Ritzau, at der er god grund til at være opmærksom på den seneste udvikling i smitten.

Antallet af smittede er steget sammenlignet med for et par uger siden. Ganske vist går arbejdet med at vaccinere danskerne frem, men størstedelen af den danske befolkning har endnu ikke fået deres vaccine, fortæller den danske speciallæge. 

Han fortæller, at der fortsat er omkring 75 procent af den voksne del af befolkningen, som ikke er blevet vaccineret. Derfor er der stadig en stor risiko for, at der kan forekomme en betydelig smittespredning. 

I løbet af det seneste døgn er der også blevet foretaget 365.270 lyntest. Dog indgår disse ikke i smittetallet, eftersom svarene fra disse test ikke vurderes at være lige så præcise som PCR-test. 

På det seneste er der flere restriktioner, der er blevet lempet eller løftet, hvilket har betydet, at der nu er åbnet for indendørs serveringer, fitnesscentre, biografer m.m. 

Som følge af dette er den sociale aktivitet i befolkningen steget, hvilket har betydning for smitteudviklingen, fortæller Christian Wejse ifølge Ritzau. 

"Vores opførsel i private og sociale sammenhænge har ændret sig i forhold til tidligere på foråret. Vi ser mange flere mennesker, og der er mange muligheder for at blive smittet," siger han ifølge Ritzau. 

Han fortæller også, at han mener, at det ikke er utænkeligt, at Danmark kan være på vej ind i en tredje bølge af coronaudbruddet. 

"Det kan godt være, at vi befinder os i begyndelsen af en tredje bølge. Det er stadig et meget smitsomt virus, der er iblandt os, og vi har mange smitsomme personer i samfundet," fortæller han. 

Derudover viser de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI) også, at der er yderligere 43 patienter, der er blevet indlagt med coronavirus. Det bringer det samlede antal op til 162 personer. 

Endvidere oplyser SSI også, at der er tre personer, der i det seneste døgn er døde med cornavirus. Det betyder, at der nu er registreret i alt 2.502 coronarelaterede dødsfald i Danmark.

Som tidligere angivet, skrider vaccineringen af befolkningen frem, da 27,8 procent af danskerne fået mindst ét vaccinestik. Dog er det kun 17,2 procent, der har fået begge stik, hvorfor de betragtes som færdigvaccinerede.