Foto: Shutterstock

Danskere spiser det hver dag: Kok har råbt vagt i gevær i årevis

Sundhed

16/06/2025 12:58

Lukas Andreas

Den norske stjernekok advarer nu endnu engang mod varegruppen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi spiser i dag mere ultraforarbejdet mad, end vi nogensinde har gjort - og det er noget, der vækker bekymring hos både forskere og fagfolk.

Den norske stjernekok og madformidler Arne Brimi har i årevis råbt vagt i gevær, og han er stadig kritisk.

Det fortæller han til det norske medie Dagbladet.

Skær ned på ultraforarbejdet mad med en robust foodprocessor – se bedste pris her

Produkt

Navn

Pris

Forhandler

Ninja Auto-IQ BN800EU
1095,00 DKK
Til butik
Kenwood Chef XL KVL4100S
2222,00 DKK
Til butik
Annonce i samarbejde med Pricerunner

“Mange i min branche har forsøgt at advare om denne type mad, men det er som at tale til døve ører,” siger han til bladet og fortsætter: “Men debatten gør folk mere bevidste, og det er i det mindste noget.”

Det er bekymrende

Begrebet "Ultraforarbejdede" fødevarer, ofte forkortet UPF, dækker over fødevarer, der er industrielt fremstillet med ingredienser, man sjældent finder i et almindeligt køkken - det kan være emulgatorer, farvestoffer og kunstige sødemidler.

Rækken af produkter inkluderer alt fra færdigretter og snacks til visse typer brød og morgenmadsprodukter.

Det er dog ikke kun de åbenlyse "junkfood"-produkter, der falder ind under kategorien UPF.

Mange produkter, der markedsføres som sunde, såsom visse typer plantebaserede drikke og morgenmadsprodukter, kan også være ultraforarbejdede.

Ifølge Hjerteforeningen er det bekymrende, da et højt indtag af ultraforarbejdet mad kan føre til overvægt, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes .

Klar opfordring

Arne Brimi understreger, at den globale fødevareindustri i årtier har vænnet forbrugerne til smagen af industrimad – ofte uden at vi lægger mærke til det. Og det har sin pris for sundheden.

“Vi bliver nødt til at ændre vores vaner,” siger kokken og opfordrer forbrugerne til at læse varedeklarationerne grundigt.

For at mindske indtaget af UPF anbefaler eksperter at fokusere på uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer. Det inkluderer friske frugter og grøntsager, fuldkornsprodukter, nødder og frø samt magert kød og fisk.

I sidste ende handler det om at være opmærksom på, hvad man putter i indkøbskurven, og at prioritere naturlige og næringsrige fødevarer frem for dem, der er fyldt med tilsætningsstoffer og kunstige ingredienser.

Mest Læste

Annonce

Ads by MGDK