Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Det er højsæson for Roskildesyge: 4 råd, så du undgår at blive smittet

Sundhed

18/10/2022 14:57

J. Bøgen

Sundhedsstyrelsen sætter også ind med landsdækkende kontroller.

En ske, som glider ned i gryden med chili con carne og et rugbrød uden et klæde, du kan holde ved, når du skærer i det.

Det er nogle af de problemer, Fødevarestyrelsen kigger efter, når caféer og restauranter åbner for brunch-, frokost- eller aftenbuffeter de kommende tre måneder.

Fødevarestyrelsen gennemfører i alt 600 kontroller i hele landet, og timingen er ikke tilfældig. Det er sæson for norovirus, bedre kendt som roskildesyge. Ét af de steder, hvor der er brug for ekstra opmærksomhed, er, når mange mennesker samles om åbne fade med mad.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Men du kan også gøre dig selv en tjeneste ved at følge nogle simple råd for at undgå en rigtig træls omgang maveonde.

Spis uden for de travleste perioder

Den største smitterisiko er, ligesom med coronavirus, når mange mennesker er samlet. Jo flere hænder, der rører ved bestik, skeer osv., jo større er risikoen for, at der kommer bakterier i maden.

Hvis du har mulighed for det, så planlæg dit restaurantbesøg, så du undgår de travleste tidspunkter.

Gå uden om risikoen

Hvis du ser, at en ske er gledet ned i maden eller noget i den stil, så lad være med at spise af lige netop den ret, selvom det måske er det, du har allermest lyst til - for uanset hvor godt noget smager, så er det ikke værd at ryge ned med en omgang roskildesyge for et par portioner.

Hjælp personalet

Det er spisestedets ansvar at holde øje med, at alt foregår hygiejnisk, og handle hvis det ikke er tilfældet. Men på en travl aften, er det ikke umuligt, at der er nogle detaljer, der bliver overset.

Så hvis du lægger mærke til noget, som du ikke tror, personalet har opdaget, så hjælp dem ved at gøre dem opmærksom på det. Så hjælper du både dig, spisestedet og dine medspisende.

Sprit hænderne

Du har hørt det før, men det skyldes, at det virkelig er en vigtig detalje. Hvis alle spritter hænder, inden de går til buffeten, er der langt mindre risiko for, at der overhovedet er nogen bakterier, der har mulighed for at hoppe ned i maden.

Så selvom det udtørrer hændende og får dig til at lugte som en mindre spritfabrik, så er det bare med at finde de gode vaner fra coronanedlukningerne frem igen.

Mest Læste

Annonce