Sukkerfri sodavand har længe haft ry for at være det “sunde” alternativ til de sukkerfyldte varianter.
I dag findes et hav af varianter - alt fra Faxe Kondi Free til Pepsi Max og sukkerfri Tuborg Squash.
Men nye forskningsresultater stiller nu spørgsmålstegn ved, hvor meget sundere de egentlig er – hvis overhovedet.
Sådan skriver mediet Kiskegyed.
En undersøgelse bragt i Journal of General Internal Medicine viser, at personer, der jævnligt drikker kunstigt sødede sodavand, kan have op til 43 procent højere risiko for at få slagtilfælde, blodpropper og andre hjertekarsygdomme.
Ikke ligefrem den bonus man håbede på, når man greb ud efter light-dåsen i supermarkedet.
Selvom de kaloriefattige drikke sparer kroppen for sukker, tyder noget på, at kroppen alligevel ikke jubler.
Sødestoffer som aspartam kan forstyrre blodsukkerreguleringen og påvirke smagsløgene, så man i sidste ende får endnu mere lyst til søde sager – lidt som at tage to skridt frem og ét tilbage.
Klinisk diætist Amanda Wahlstedt advarer desuden mod de fysiske gener, der kan følge med.
“Indtagelse af kulsyreholdige drikke kan give maveirritation, oppustethed og sure opstød,” forklarede hun.
Og det stopper ikke her. De kunstige sødemidler kan også rode rundt i tarmfloraen, hvilket især kan være en udfordring for personer med irritabel tyktarm.
Hvad er konklusionen? Sukkerfri sodavand er ikke nødvendigvis djævelens værk, men det er nok klogt at drikke dem med måde. Eksperter anbefaler i stedet at ty til lettere løsninger som danskvand med smag – så får man boblerne uden balladen.