Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dropper du pasta for at tabe dig? Derfor er det spild af kræfter, ifølge diætist

Sundhed

23/04/2024 16:48

J. Bøgen

Hvor ofte spiser du pasta?

Du har måske hørt om udtryk som "kulhydrater er din fjende", og at du skal holde dig fra pasta, hvis du gerne vil smide et par kilo.

Men nu viser det sig, at der altså ikke er hold i de velkendte fraser.

Ifølge ny forskning fører regelmæssig indtagelse af pasta faktisk ikke til vægtøgning. Faktisk kan det udgøre en integreret del af en sund kost og hjælpe med vægttab.

"Pasta er en fast kulhydrat i mange kulturer, men er blevet impliceret i overvægt og fedme på grund af sin status som forarbejdet kulhydrat," skrev ernæringsforskere Lisa Sanders og Joanne Slavin i en undersøgelse offentliggjort på MDPI.

Ingen sammenhhæng

Parret analyserede 38 offentliggjorte studier om pastaforbrug og kropsvægt hos både voksne og børn og fandt, at "kostvaner med højt indtag af pasta generelt ikke var forbundet med overvægt eller fedme eller var invers forbundet".

Med andre ord fandt de ingen sammenhæng mellem, hvor meget pasta folk indtog, og deres sandsynlighed for at være overvægtige.

Faktisk antydede en af de undersøgelser, de undersøgte, endda, at "pasta kan indgå i en sund kost og ikke bidrage til vægtøgning eller hindre vægttab", skrev ernæringsforskerne.

Forskerne granskede kun data vedrørende almindelig hvid pasta, ikke fuldkornspasta eller glutenfri pasta og æg- eller risnudler.

Dårligt ry

Pasta får ofte et dårligt ry på grund af sin status som hvidt kulhydrat, som generelt betragtes som lavt på næringsstoffer og fibre og har en høj glykæmisk indeks (GI).

Ifølge NHS (den britiske sundhedsstyrelse, red.) viser GI-ratingssystemet, hvor hurtigt fødevarer påvirker dit blodsukkerniveau. Fødevarer med en høj GI-vurdering er normalt kulhydrater, der hurtigt nedbrydes af din krop og forårsager en stigning i blodsukker og senere sultniveauer.

I mellemtiden "kan fødevarer med lav GI, som får dit blodsukker til at stige og falde langsomt, hjælpe dig med at føle dig mæt i længere tid", hedder det i NHS' vejledning.

Mest Læste

Annonce