Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Efter stor debat: Nu bliver disse danskere vaccineret

Sundhed

19/5/21 8:08

Theis

Den danske OL- og PL-delegation, der skal til Tokyo, er nu klar til at blive coronavaccineret.

Der var stor debat om, hvorvidt danske OL- og PL-atleter skulle foran i corona-vaccinekøen.

Den debat punkterede Pfizer-BioNTech via IOC og IPC den 6. maj, da medicinalvirksomheden offentliggjorde en ekstraordinær vaccinedonation til hele verdens OL/PL-atleter og -stabsmedlemmer for at minimere smitterisikoen under OL og PL i Tokyo.

Nu er logistikken omkring vaccinerne ved at være på plads efter et samarbejde mellem DIF, Pfizer-BioNTech og de danske sundhedsmyndigheder, der skal stå for vaccinationerne.

Det skriver Danmarks Idrætsforbund i en pressemeddelelse. 

Nogle ganske få danske OL-atleter har allerede fået det første stik, fordi de skulle rejse til internationale konkurrencer, men ellers forventes det, at vaccinationerne af atleter og stab for alvor begynder i slutningen af maj. Herefter går der minimum tre uger, hvorefter de skal have deres andet stik, som ligeledes foretages i Danmark af de danske sundhedsmyndigheder.

”Så snart nyheden kom om vaccinedonationen, så tog vi arbejdstøjet på og har efterfølgende knoklet og haft en både intensiv og god dialog med Pfizer-BioNTech og de danske sundhedsmyndigheder for at få lagt en vaccinationsplan for vores OL/PL-atleter og -stab. Den plan er nu næsten klar til at blive rullet ud,” udtaler Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF, som er national olympisk komité i Danmark. Han forsikrer, at det ikke påvirker den danske vaccinationskalender i negativ retning, da der er tale om en ekstraordinær donation.

"Presset på det danske vaccinationsprogram ligger nemlig på vaccinationsdoserne og ikke på kapaciteten til at give vaccinerne. Og her lyttede vi til sundhedsmyndighederne, som anbefalede, at de selv skulle håndtere doserne og stikkene via Region Hovedstaden,” forklarer han. 

Ikke kun udtagne atleter vaccineres

IOC har givet grønt lys til DIF’s prioriterede vaccinationsliste, og det betyder, at alle danskere, der er akkrediteret til OL eller PL, tilbydes at blive vaccineret samt atleter, der endnu ikke er udtaget, men som stadig har muligheden for at kvalificere sig til OL eller PL. Danmark er derfor blevet tildelt doser til at vaccinere danske atleter, trænere, ledere, journalister, dommere mv.

”Vi er lykkelige for både at kunne tilbyde vacciner til de udtagne OL/PL-atleter samt til de atleter, der fortsat kæmper for en OL/PL-udtagelse. Desuden er vi meget glade for at kunne tilbyde hele holdet omkring OL- og PL-operationen en coronavaccination, så alle OL/PL-akkrediterede danskere, der skal til Tokyo, minimerer smitterisikoen,” siger Morten Mølholm Hansen og fortsætter:

”Vi føler også et hensyn til værterne og den japanske lokalbefolkning, som tager imod hele verden. Dem beskytter vi også ved ikke blot at lade atleterne vaccinere, men også fx danske dommere og pressefolk, der bor i Tokyo under legene, og som i et vist omfang er i kontakt med lokalbefolkningen” slutter Morten Mølholm Hansen.

Danmarks Idrætsforbund er blevet tildelt 1.404 doser til at vaccinere 702 danskere.

Annonce