Hvis din morgenrutine består af tre tryk på snooze, akut kafferationering og et vækkeur, der føles mere som en fjende end en hjælper – så er det måske ikke dig, der er problemet.
Det kan være dit tidspunkt.
For ifølge søvnforskere er det ikke kun mængden af søvn, der tæller – men også hvornår du lægger hovedet på puden og hvornår du står op. Timing er alt, også i drømmeland.
Det skriver Theissue.
Studier viser nemlig, at folk der vågner omkring klokken 7:30, er bedre rustet til dagens opgaver, føler sig mere friske og klarer dagens strabadser uden konstant at drømme om en lur.
Grunden? Kroppen er i topform i de tidlige morgentimer – og den energi kan du bruge på alt fra morgenløb til rolig kaffe i fred og ro, før verden vågner.
Men hemmeligheden bag en god morgen starter om aftenen. Det handler om rytme – og nej, ikke danserytme, men døgnrytme. Går du i seng og vågner på nogenlunde samme tid hver dag (ja, også i weekenden), så belønner kroppen dig med bedre søvn, højere energi og færre humørsvingninger.
Så hvordan finder du det gyldne tidspunkt at hoppe under dynen? Det er faktisk ret lavpraktisk.
Tag dit ønskede opvågningstidspunkt – lad os sige 07:30 – og træk 7-9 timer fra. Bum. Dit perfekte sengetidspunkt ligger mellem 22:30 og 00:30.
Så meget søvn bør du få:
Børn 6-13 år: 9-11 timer
Teenagere 14-17 år: 8-10 timer
Unge voksne 18-25 år: 7-9 timer
Voksne 26-64 år: 7-9 timer
Personer 65+: 7-8 timer