Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Får du nok søvn? Beregner viser dig, hvornår du skal gå i seng, alt efter hvornår du skal op

Sundhed

23/04/2024 16:51

J. Bøgen

Den giver dig det bedste tidspunkt ud fra dine søvncyklusser.

Hvornår går du egentlig i seng?

Mange vil nok svar "for sent", men hvis du vågner om morgenen og føler dig som en søvndrukken zombie, skyldes det ikke nødvendigvis, at du har sovet for lidt.

Jovist, det er vigtigt at få nok søvn, men søvnbehov er en meget individuel ting, så hvor nogle klarer sig fint med bare seks timers søvn, har andre måske bruge for ni eller ti timer i drømmeland.

Men mindst lige så afgørende for din energi, når vækkeuret ringer, er faktisk, hvornår i din søvncyklus, du vågner. Heldigvis er det en ret konstant størrelse, og det giver os faktisk mulighed for at planlægge vores sengetid optimalt i forhold til, hvornår vi skal ud af fjerene.

For at det hele bliver gjort endnu nemmere, har nogle teknisk kloge hoveder faktisk været så venlige at lave en decideret "søvnberegner" til os.

Sådan virker den

Beregneren tager højde for, hvordan vores søvncyklus ser ud, og derfor giver den råd i forhold til, hvordan du vågner mest frisk og udhvilet - og altså ikke bare ved at smide flere timers søvn ind i ligningen.

Beregneren tager faktisk også højde for, at det i gennemsnit tager mennesker 14 minutter at falde i søvn, når vi først lægger hovedet på puden. Det er altså medregnet i tidspunktet for, hvornår du skal gå til ro.

Overordnet set tager beregneren udgangspunkt i vores søvncyklusser, som tager omkring 90 minutter per cyklus. Optimalt set skal vi sigte efter at komme igennem fem eller seks i løbet af en nat, og det er altså derfor, de to første tidspunkter er de optimale.

Hvis du vågner midt i en cyklus risikerer at du at føle dig træt og uoplagt, selvom du måske har fået et fint antal timer i drømmeland.

Nå, så langt så godt, lad os se på nogle eksempler!

Hvis du skal op kl. 6.00

Har du et job, hvor du skal møde tidligt, eller måske skal nå en tidlig flyafgang, så du skal op kl. 6.00, anbefaler søvnberegneren, at du går i seng enten kl. 20.46 eller kl. 22.16.

Det kan også gå med en sengetid kl. 23.46 eller sågar 01.16, hvis du lige skal være færdig med en spændende film eller nyder venners hyggelige selskab.

Hvis du skal op kl. 7.00

Hvis du skal op kl. 7 om morgenen for at kunne nå din morgenrutine og stadig være på arbejde til tiden, anbefaler søvnberegneren, at du skal gå i seng enten kl. 21.46 eller 23.16.

Hvis du bliver forhindret i at gå i seng på de tidspunkter, kan du også klare dig ved at gå i seng kl. 00.46 eller sågar kl. 02.16 og stadig stå nogenlunde frisk op, men lad være med at gøre det til en vane.

Hvis du skal op kl. 8.00

Har du mulighed for at sove lidt længere, men stadig vil have noget ud af dagen, så du kan vente med at stå op til kl. 8.00, lyder de optimale sengetider: Kl. 22.46, 00.16, 01.46 eller 03.16.

Faktisk giver søvnberegneren dig også mulighed for at regne omvendt. Hvis du for eksempel i aften føler dig grydeklar, kan du få beregneren til at vise dig det optimale tidspunkt at sætte dit vækkeur til, så du ikke vågner midt i en cyklus.

Du kan finde søvnberegneren, og dermed finde dit optimale sovetidspunkt, lige her (eksternt link).

Sådan fungerer søvncyklusser

Vores søvncyklusser består af fire stadier Non-rapid eye movement-søvn (NREM) og en enkelt omgang rapid eye movement-søvn (REM).

Vi går fra let søvn i fase 1 til meget dyb søvn i fase 4. Det er svært at vække nogen i fase 4 af en søvncyklus, hvilket er grunden til, at du måske føler dig mere træt, hvis du vågner op i dette stadie.

Det femte stadie, REM-søvn, er, når de fleste af os oplever at drømme. Grunden til, at det bliver kaldt rapid eye movement-stadiet er, at det også er i denne fase, en vågen person typisk vil kunne se den sovendes øjne bevæge sig under øjenlågene - sandsynligvis som en reaktion på, hvad der sker i drømmen.

Mest Læste

Annonce