Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Falsk information om Covid-19 florerer på nettet

Sundhed

20/5/21 8:30

LTT

Der florerer lige nu historier på de Sociale Medier om at mange er døde efter covid-19-vaccination. Historierne lyder på at tusindvis af mennesker er døde i Danmark, efter at være blevet vaccineret mod covid-19, men det er altså ikke tilfældet.

4.415 døde
Siden årsskiftet er 2.423 mennesker døde inden for 30 dage efter 1. vaccine stik, mens 1.992 er døde inden for 30 dage efter 2. vaccine stik. Disse tal er fejlagtigt blevet udlagt som om, at disse mennesker er døde af vaccinen. Men det er ikke korrekt, skriver Statens Serums Institut. 

SSI kender ikke dødsårsagerne
Det er forkert at konkludere at de 4.415 mennesker er døde af vaccinen da ikke SSI kender ikke dødsårsagerne. Men da der i langt overvejende grad er tale om gamle mennesker og udsatte borgere, så vil dødsårsagerne givetvis også være de helt normale for grupperne, lyder det. 

Influenzaepidemi er udeblevet
SSI oplyser, at til sammenligning dør der normalt omkring 22.500 mennesker i Danmark over den samme periode. Lige nu er der et meget lavt dødstal i Danmark, så reelt er Danmark i en situation med underdødelighed. Det skyldes blandt andet, at den sædvanlige influenzaepidemi er udeblevet som følge af covid-19-restriktionerne og den mindre kontakt mellem mennesker, skriver SSI. 

Uventet død efter vaccine
Uventet død efter vaccination skal naturligvis indberettes som en mulig alvorlig bivirkning fastslår SSI. Sådan at Lægemiddelstyrelsen kan vurdere om der er en sammenhæng med vaccination. Du kan se Lægemiddelstyrelsens samlede oversigt over indrapporterede bivirkninger efter vaccine her. Det skriver Dagens.dk