Indtag af ultraforarbejdede fødevarer ødelægger hjernen 28 procent hurtigere. Foto: Shutterstock
Indtag af ultraforarbejdede fødevarer ødelægger hjernen 28 procent hurtigere. Foto: Shutterstock

Nedbryder hjernen 28 procent hurtigere

Sundhed

02/8/22 2:13

Jens Asbjørn Bøgen

Det har længe været kendt, at den type mad ikke var god for dig, men en ny undersøgelse viser, at maden også ødelægger hjernen

Det er ikke ligefrem en nyhed, at forarbejdet mad som burgere, hotdogs og frysepizzaer er skidt for kroppen.

Men noget tyder på, at det faktisk også øger din risiko for at udvikle demens og alzheimers senere i livet.

En ny undersøgelse viser nemlig, at hjernen hos personer, hvor såkaldt ultraforarbejdet mad, som de tre ovenstående retter, udgør mere end 20 procent af kalorieindtaget, går langt hurtigere i forfald end hos mennesker, der sjældent spiser forarbejdet mad.

Det skriver CNN.

Faktisk er ødelæggelserne så massive, at hjernen hos testpersonerne i løbet af 10 år for 28 procent mere ødelagt end hos de deltagere i studiet, der spiste mindst superforarbejdet mad.

Hvis det var en lille undersøgelse, kunne man måske håbe, at resultaterne skyldes statistiske usikkerheder. Men forskerne har altså fulgt mere end 10.000 mennesker i løbet af et årti for at nå frem til resultaterne.

Så lidt junkfood skal der til

En tommelfingerregel siger, at et gennemsnitligt voksent menneske indtager mellem 2000 og 2500 kalorier om dagen. 20 procent af den mængde kalorier svarer til mellem 400 og 500 kalorier.

Og det kommer du op på hurtigere, end du tror. En cheeseburger og en lille pommes frites fra McDonalds bringer dig for eksempel op på knap 600 kalorier, og så er du allerede langt over risikogrænsen.

Frysepizzaer er endnu værre. Der er selvfølgelig forskel, og de mætter nok også lidt mere end ovenstående bestilling, men en salami-pizza fra Dr. Oetker giver dig altså mere end 800 kalorier indenbords.

Og vil du have noget læskende sodavand eller juice for at køle dig af i sommervarmen, bringer en liter af de søde væsker dig op på over 400 kalorier.

Denne gruppe spiste mest ultraforarbejdet mad

Forskerne bag undersøgelsen har defineret ultraforarbejdet mad som "industrielle udgaver af madindhold (olie, fedt, sukker, stivelse og proteinisolat), der har enten lidt eller ingen reelle fødevarer i sig, og som typisk indeholder smagstilsætning, farve og andre kosmetiske tilsætningsstoffer."

Og i undersøgelsen var det typisk yngre, hvide kvinder med en høj uddannelse og indkomst, typisk aldrig havde røget og sjældent drak alkohol, der spiste mest af den skadelige mad.

"Folk bør vide, hvordan de skal tilberede deres egen mad fra bunden. Jeg ved godt, at mange siger, de ikke har tid, men det behøver ikke være særligt tidskrivende," siger en af forfatterne bag undersøgelsen, Dr. Claudia Suemoto, til CNN.

Annonce