Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du oppustet mave? Brug disse spørgsmål til at finde den mulige årsag

Sundhed

26/01/2024 16:14

J. Bøgen

Det kan både skyldes fysiske og mentale påvirkninger.

Hvis du er en af de mange danskere, der dagligt må knappe bukserne op for at give plads til en oppustet mave, bør du forsøge at finde ud af, hvad årsagen er.

For selvom oppustethed kan ramme i større eller mindre grad, kan en tilbagevenden af tilstanden være tegn på, at du bør ændre noget i din tilværelse.

Det siger Tine Jørgensen, der er cand.scient. i klinisk ernæring og medforfatter til bogen "Fix din fordøjelse", til Ritzau.

Hvis det for eksempel er nærmere reglen end undtagelsen, at din mave er oppustet, kan det skyldes, at du er intolerant overfor en eller flere fødevarer. Det kan også være et tegn på, at du har haft en infektion i maven, som har skubbet din tarmflora ud af balance.

Uanset årsagen til ubalancen, kan det, du indtager i løbet af dage, imidlertid skubbe til tilstanden - og tager du et kig ind i køleskabet, vil du opdage, at der er mange ting, der kan forværre oppustetheden.

Både sunde og usunde syndere

Det er dog ikke så simpelt, at du bare skal spise sundt for at undgå den irriterende ballonmave. Flere sunde fødevarer kan nemlig også sætte skub i tilstanden.

Blandt de sunde syndere peger Tine Jørgensen på grøntsager som kål og asparges, ligesom frugt kan også give oppustethed. Spiser du for eksempel mange æbler, kan du derfor opleve, at maven vokser.

Årsagen er, at de fødevarer indeholder nogle fibre, som nemt fermenterer - og det får tarmbakterierne til at producere ekstra luft.

I den usunde ende af skalaen finder vi ting som sukker og sødestoffer, og så gør du klogt i generelt at holde dig fra alt, der indeholder kulsyre.

Endelig peger Tine Jørgensen på, at selv noget så basalt som et koldt glas vand kan få tarmene til at komme ud af balance. Det kolde vand vil nemlig få tarmbevægelserne til at gå en anelse i stå, hvilket resulterer i, at maden bliver liggende i systemet i længere tid.

De afgørende spørgsmål

Inden du nu går i gang med den helt store kostomlægning bør du dog bruge lidt tid på at stille dig selv (eller din mave) nogle spørgsmål.

For årsagen til, at du bliver oppustet, kan nemlig indsnævres ved at finde ud af, om du er oppustete allerede, fra du vågner, eller om det først kommer i løbet af dagen, for eksempel i forbindelse med, at du spiser.

Derudover kan du lidt i dybden og lægge mærke til, om du bliver oppustet i den øverste eller nederste del af maven. Hvis det er den øvre del, kan det nemlig være tyndtarmen, den er gal med, hvilket kan indikere, at maven måske ikke tømmes ordentligt, eller at du er intolerant overfor noget, du indtager.

Hvis det omvendt er den nedre del af maven, der bliver udspilet, kan det være tyktarmen, din bækkenbund, underlivet eller måske nogle hormonder, der skaber tilstanden.

Stress stresser

Spændinger i bækkenbunden eller menstruation kan også være forklaringen på, at du bliver oppustet, men årsagen kan lige såvel findes i dit psykiske ve og vel.

Stress kan nemlig føre til, at vores tarmbevægelser lukker ned, fordi kroppen hele tiden er i højt beredskab. Det betyder, at tarmene går i stå, maden bliver længere tid i tarmene, og det fører så til ekstra gæring, som udspiler tarmene.

Jeg kender mig selv godt nok til at vide, at når jeg læser en artikel som denne, vil jeg med det samme gå i gang med at selvdiagnosticere mit fordøjelsessystem, men inden du går i gang med det, er der lige en ting, vi skal have slået fast:

Det er nemlig umuligt at komme helt udenom en eller anden grad af oppustethed i dagligdagen.

Det afgørende er, at tilstanden ikke må gøre ondt, og at du ikke må ende med at ligne en, der er gravid i sjette måned.

Mest Læste

Annonce