Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige

Ny undersøgelse: Så mange danskere har fået sundhedstips fra en app

Tech

02/06/2024 15:22

J. Bøgen

Har du også brugt en app til den slags?

Det store fokus på både mental og fysisk trivsel får en lang række danskere til at opsøge viden og hjælp fra sundhedsapps.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige

Her svarer hver tredje dansker nemlig, at de har brugt apps om søvn, koncentration, mindfulness, stresshåndtering eller mental trivsel, og det store fokus på den mentale sundhed er en positiv tendens, lyder det fra Mette Glad, der er fagchef i Sundhed hos Gjensidige

”Mange har behov for hjælp til at forbedre deres fysiske eller mentale velbefindende, og det er en nem løsning lige at hente en app og blive klogere på sig selv. Det er rigtig fint i mange tilfælde, men det er vigtigt at vælge den rigtige app.”   

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viste sidste år, at mere end halvdelen af danskerne bruger sundhedsapps til at måle deres fysiske aktivitet.

Den samme tendens ser ud til også at gælde for apps, som tilbyder hjælp til det mentale velbefindende. Men ifølge Mette Glad er det vigtigt at se sig for og undersøge, hvem der står bag udviklingen af det indhold, man downloader. 

”Hvis du har det dårligt, og fx har psykiske lidelser eller diagnoser, så er det vigtigt, at det indhold du møder, er udviklet af folk med sundhedsfaglig baggrund. Det sidste, du har brug for, er dårlig hjælp, som ligefrem kan ende med at forringe din trivsel,” siger hun. 

Søvn og mindfulness i fokus   

Blandt dem, der har benyttet en sundhedsapp, er der særligt to typer af sundhedsapps, der er populære. I undersøgelsen svarer har 58 procent at de har valgt én med fokus på søvn, mens 38 procent har brugt en app med fokus på mindfulness.  

Derudover svarer 21 procent svarer, at de har brugt en app med fokus på mental trivsel, mens andre 21 procent har brugt apps til stresshåndtering. 

”Vi ved, at søvnvaner er et stort fokus, og at manglende søvn kan påvirke både den fysiske og psykiske sundhed. Derfor er det også vigtigt, at det indhold man bruger, er lavet på baggrund af sundhedsfaglig evidens. Og derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at stress og mistrivsel kan udvikle sig i en så negativ retning, at hjælp fra en app ikke er tilstrækkeligt,” siger Mette Glad. 

Hun understreger, at hvis mistrivsel udvikler sig, så er det vigtigt at komme i kontakt med et menneske og opsøge læge, så det ikke udvikler sig til egentlig sygdom, og så man kan få den rigtige behandling.  

Det viste undersøgelsen

Har du nogensinde benyttet dig af sundhedsapps med fokus på søvn, koncentration, mindfulness, stresshåndtering og/eller mental trivsel (apps uden kontakt med sundhedsfagligt personale) 

 Ja - 32 procent    

 Ja, inden for de seneste tre år - 25 procent

Ja, for mere end tre år siden - 7 procent

Nej - 65 procent

Ved ikke - 3 procent   

Hvilke(n) type app har du benyttet dig af?  

App med fokus på søvn - 58 procent    

App med fokus på mindfulness - 38 procent 

App med fokus på generel mental trivsel - 21 procent    

App med fokus på stresshåndtering - 21 procent    

App med fokus på koncentration - 9 procent   

Anden app - 8 procent 

Ved ikke - 6 procent

Undersøgelsen er foretaget af © YouGov for Gjensidige i april 2024 blandt 1.002 repræsentativt udvalgte danskere. 

Mest Læste

Annonce