Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Heroinklinik oplever brugerboom under corona

Sundhed

11/1/21 9:16

Theis

Dobbelt så mange bruger tilbud med lægeordineret heroin på rusmiddelcentret i Aarhus.

Dobbelt så mange bruger tilbud med lægeordineret heroin på rusmiddelcentret i Aarhus, skriver hjemløseavisen Hus Forbi.

Det er svært at være stofbruger i et samfund, som er lukket ned. Det er sværere at ’lave’ penge til at finansiere forbruget, stofferne er sværere at skaffe, og prisen stiger. En stofbruger fortæller til Hus Forbi, at vedkommende før, han blev visiteret en heroinklinik, skulle skaffe 4.000 kroner om dagen til stoffer.

I Aarhus har en gruppe stofbrugere imidlertid fået mindre stress i hverdagen. Heroinklinikken under rusmiddelcentret i Aarhus har mere end fordoblet antallet af brugere, siden Danmark blev ramt af anden bølge i efteråret. 23 brugere mod tidligere 11 kommer på klinikken, hvor de får heroinen udleveret.

"Det kan spille ind, at der kommer mere stress på. Jeg har også hørt, at der er kommet dyrere og dårlige heroin. Det kan også motivere. Men vi er også blevet bedre til at kommunikere til brugerne om det tilbud, vi har," siger ledende sygeplejerske Trine Sandholdt fra rusmiddelcentret til Hus Forbi.

Hun tilføjer, at en udvidelse af tilbuddet spiller ind.

"Der er også sket det, at vi nu behandler med tabletter. Hidtil har tilbuddet været målrettet folk, som injicerer heroin. Det betyder, at der nu kommer flere, som ryger eller sniffer stoffet," siger Trine Sandholdt.

Under første bølge af corona lukkede tilbuddet helt ned, og det har man lært af.

"Vores brugere blev alt for dårlige i den periode, så vi begyndte at lukke dem ind i hold. Nu har vi bare åbent. Men vi har ikke genoptaget spisningen. Den er ændret til madudlevering, så folk kan tage noget mad med. Og der serveres ikke kaffe," slutter Trine Sandholdt.

Muligheden for lægeordineret heroin blev indført i 2010. Der er i dag klinikker i København, Hvidovre, Odense, Esbejerg og Aarhus.

Hus Forbi udkommer hver måned og kan købes på gaden af hjemløse og udsatte. Avisen koster 30 kroner, sælgeren får 15 kroner.