Foto: Pexels @LinaKivaka
Foto: Pexels @LinaKivaka

Hold igen med morgenkaffen: 5 ting, du bør gøre inden dagens første kop

Sundhed

12/02/2024 14:41

J. Bøgen

Hvor lang tid plejer der at gå, fra du står op, til du tager din første tår?

Det første, du måske gør, når du vågner er at slæbe dig ud i køkkenet og drikke en kop morgenkaffe. Men faktisk er der en håndfuld ting, du bør overveje at gøre for at gøre din morgenrutine sundere.

Ernæringsekspert Gabi fra The Fast 800 sagde, at det at udsætte dit tidlige koffeinindtag kan øge dine energiniveauer og forbedre din samlede sundhed: "Justering af din morgenkafferutine med nogle smarte tiltag kan ændre dit generelle velbefindende."

Hun hævdede, at indtagelse af drikken på en tom mave får din krop i en høj stresstilstand. Det kan derefter frigive hormoner som adrenalin og kortisol, hvilket kan gøre dig for overstimuleret.

Heldigvis er der 5 måder at modvirke det på.

1. Hydrering

Først og fremmest rådede Gabi folk til at drikke masser af vand, inden de hælder en kop kaffe i sig.

Ideelt set bør dette være ved stuetemperatur og et skvæt citronsaft kan fremme fordøjelsen.

2. Næringsstoffer

Det andet tip er at starte dagen med et måltid fyldt med fibre og protein for at afbalancere dine blodsukkerniveauer: "For højt blodsukker kan udløse inflammation og sætte os på en blodsukkerrutsjebane resten af dagen. Det tapper vores energiforsyning," sagde Gabi.

Hun foreslog at spise chia-pudding eller en skål fuld af grøntsager og frugt til morgenmad.

3. Motion

Trods risicierne drikker nogle mennesker kaffe, inden de tager i fitness, da det kan få træning til at føles mindre hård. Men eksperter hævder, at det kan udløse angst og få dig til at ryste under træningen.

Ernæringsekspert Gabi rådede derfor folk til at lave en form for fysisk aktivitet, inden de drikker kaffe, og gøre det til en "efter træningssnack".

Hun sagde: "Inden for den første time efter at være vågnet, stiger og falder vores kortisolniveauer ideelt set akut som en reaktion, der er kendt som vores kortisolvågningsrespons. Denne stigning og fald af kortisol repræsenterer et sundt nervesystem og har faktisk stor indflydelse på vores immunforsvar og endda risikoen for udvikling af autoimmune tilstande."

4. Tålmodighed

At udsætte koffein i mindst 90 minutter fremmer høje energiniveauer i løbet af dagen, sagde Gabi.

Hun erkender dog, hvor svært det er at undgå trangen tidligt om morgenen. Til vores held er der en alternativ løsning.

5. Dagslys

"At få naturlig lys inden for den første time eller deromkring efter at være vågnet, er en god måde at støtte optimal hormonbalance på," sagde Gabi og tilføjede:

"Morgenlys er en stor regulator af døgnrytmen og udløser en sund frigivelse af kortisol om morgenen for at støtte kroppens naturlige rytme."

Mest Læste

Annonce