Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I dag meldes det ud: Covid-19-vacciner til børn

Sundhed

28/5/21 8:24

LTT

I dag meldes det ud, om vaccinen fra Pfizer kan blive brugt til børn ned til 12 år i EU.

I maj blev en amerikansk dreng på 13 år vaccineret, efter at de amerikanske myndigheder havde givet grøn lys for vaccinen for børn ned til 12 år. 

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) offentliggør i dag, deres beslutning om, coronavaccinen fra Pfizer skal gives til børn i alderen 12-15 år. Selvom der bliver givet grønt lys til vaccinen, er det langt fra sikkert at danske børn skal have vaccinen. 

“Vi skal ikke vaccinere børn”
DR har talt med Klaus Birkelund Johansen, overlæge og formand for børnelægerne.Han siger: “Vi skal ikke vaccinere børn mellem 12-15 år mod corona. De har en utrolig lav risiko for at blive smittet med corona, og samtidig er senfølger for børn stort set ikke-eksisterende. Det er et grundlæggende princip, at vi vaccinerer personer, der også selv skal have gavn af vaccinen, og det princip skal vi ikke bryde. siger Klaus Birkelund Johansen til DR. “Intet tyder på, at børn driver smitten eller er mutantfabrikker. Vi har stort set vaccineret alle personer med høj risiko, og argumentet om, at vi skal  vaccinere børn for at beskytte de personer, hvor vaccinen ikke virker, eller som ikke er vaccineret, er ikke nok for mig” siger børnelægernes formand til DR.

“Vi skal tage stilling til, om det egentlig er et problem”
Lone Graff Stensballe, børnelæge på Rigshospitalet og professor i vaccinologi på Københavns Universitet, mener heller ikke, at der er grund til at massevaccinere alle børn og unge. Til DR siger hun: “Vi skal tage stilling til, om det egentlig er et problem, at der cirkulerer coronavirus mellem børn og unge. Der cirkulerer jo altid en masse sygdomme i denne aldergruppe, som vi ikke typisk vaccinerer for, hvis det ikke udgør noget et sundhedsmæssigt problem. Vi står ikke på en brændende platform, hvor det er dokumenteret, at der er behov for at vaccinere børn og unge”.

Det kan blive nødvendigt at vaccinere børn
Virolog Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet mener, at at det kan blive nødvendigt at vaccinere de 12-15 årige, hvis vi fortsat vil have en god kontrol over situationen “Her og nu står vi med et behov for at få banket epidemien ordentligt ned, så hvis vi skal opnå en flokimmunitet på 80 procent af befolkningen, er vi nødt til at få vaccineret børn ned til 12 år” lyder det fra Allan Randrup Thomsen til DR. “Der vil løbende være vaccinerede personer, der mister immunitet og nogle, som ikke er beskyttet 100 procent af vaccinen. De grupper er alligevel beskyttet med flokimmuniteten, fordi de ikke bliver eksponeret for virus, når ingen store grupper i befolkningen kan gå rundt og bære smitten i væsentlig grad, forklarer han til DR. “Uden børnene kommer vi til at ligge lige på grænsen for flokimmunitet, og det kan betyde, at vi får hyppige udbrud over en længere periode.” Afslutter han til DR.

I Danmark er der i alt 273.000 unge i aldersgruppen 12-15 år. 

 

Annonce