Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I denne region scannes patienter for sent: Det kan forringe chancen for at overleve

Sundhed

04/6/21 7:17

LTT

I Region Sjælland kan op mod 17.000 kvinder få en forsinket screening af brystkræft. En forsinkelse af scanningerne kan forringe chancerne for at overleve siger Kræftens Bekæmpelse.

Skal tilbydes en screening 
Nationalt er der en frist for hvornår kvinder mellem 50 og 69 år skal have rutinemæssige screeninger for brystkræft. Raske kvinder i alderen 50 og 69 år skal tilbydes en screening med et interval på max to år og tre måneder. Det kan Region Sjælland dog ikke overholde. Det interval, de tilbyder screeningerne indenfor ligger på to år og seks måneder i gennemsnit. Det vil altså sige at Region Sjælland overskrider den rutinemæssige screening med tre måneder. Det oplyser Jyllands Posten

Op mod 17.000 vil få tilbudt en screening for sent
I Region Sjælland har 11.000 kvinder fået besked om, at de ikke får tilbudt at få foretaget en screening inden for fristen, på grund af mangel på personale. Region Sjælland vurderede i slutningen af april, at omkring 1000 kvinder hver måned fremover, vil få tilbudt en screening for sent. Hvis det holder stik, vil op mod 17.000 kvinder være undersøgt senere end anbefalet, når året er omme. 

Forringer chancerne for overlevelse 
Ifølge statistik vil 100 kvinder få stillet diagnosen brystkræft, ud af de forsinkede screeninger, og det kan have betydning ifølge Kræftens Bekæmpelse, de siger nemlig at det kan forringe kvindernes chance for at overleve. Overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard. “For dem vil forsinkelsen af diagnosen betyde noget, for det udsætter også deres operation med det antal måneder, de er forsinket i diagnosticeringen.”

Fakta om brystkræft
I Danmark får 4.700 årligt brystkræft og det er den hyppigste kræftform hos kvinder. Heldigvis har risikoen for at dø af brystkræft været faldende de sidste 20 år. Ifølge kræftens bekæmpelse.

 

Annonce