Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Læge afslører: Der er et universelt rigtigt tidspunkt, vi bør gå i seng

Sundhed

03/02/2024 11:24

J. Bøgen

Det er faktisk ens for alle!

Det er måske et af de spørgsmål, der er blevet diskuteret oftest i moderne tid.

For i takt med, at industrialiseringen har sat vores døgnrytmer i system, fordi vi skal op og møde på arbejde på et bestemt tidspunkt, dukker der en helt ny problematik op: Hvornår er egentlig det rigtige tidspunkt at gå i seng?

Folk er jo forskellige. Nogle er udprægede B-mennesker, der er mest energiske om natten og elsker at sove længe.

Andre har det stik omvendt. De står så tidligt op, at de kan vække hanen, så den kan gale på det rigtige tidspunkt, og de ser helt sikkert ikke den sene TV-avis, for der ligger de allerede under dynen.

Endelig er der dem, der er en mellemting mellem de to, og som måske også har nemmere ved at styre deres døgnrytme i forhold til, hvad de skal.

Umiddelbart lyder det jo ikke som om, der er et rigtigt tidspunkt at gå til ro, når folk er så forskellige - men det er der faktisk!

Fup og fakta om sovevaner

YouTube-fænomenet Doctor Mike, hvis borgerlige navn er Mikhail Varshavski, har gjort det til sin mission her i livet at informere så mange som muligt om, hvad der er sandt og falsk, når det kommer til sundhed.

For eksempel har han bunker af videoer, hvor han gennemgår virale helbredstips, og som regel river dem fuldstændig fra hinanden ved at forklare, hvad videnskaben faktisk siger.

Søvn er noget af det, han selv går meget op i, og i en af hans videoer gennemgår han 23 forskellige tips og tricks til at falde hurtigere i søvn - og fælles for dem alle er, at de er videnskabeligt bevist og underbygget af bunker af forskning.

Tip nummer 16 handler om netop det med, hvornår man skal gå i seng, og som Doctor Mike selv siger, så lyder svaret måske logisk:

Du skal gå i seng, når du føler dig træt.

Det giver fint mening

Inden, du tænker, at han bør kræve sine uddannelsespenge tilbage, forklarer han dog, hvad han mener.

Som eksempel nævner han, at mange har en tendens til at fortsætte med at se fjernsyn, selvom de føler sig trætte kl. 9 om aftenen. De "kæmper" sig altså igennem trætheden for at kunne se videre.

Men her opstår problemet: For hvis du formår at kæmpe dig igennem den træthedsperiode, risikerer du at få fornyet energi, og det er ikke til at sige, hvornår den forsvinder igen.

Resultat: Du har muligvis fået set et afsnit eller to mere af din yndlingsserie, men til gengæld falder du først i søvn så sent, at det måske næsten er det tidspunkt, du normalt står op.

Tippet omkring det rigtige tidspunkt at gå i seng kommer som nummer 16 på listen, og det er omkring 5.35 i videoen.

Mest Læste

Annonce