Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Læge afslører: Disse fornøjelser øger risikoen for Alzheimers og demens

Sundhed

24/02/2024 07:00

J. Bøgen

Der er måske nogle ting, man skal unde sig selv knapt så ofte ...

Der er en række forskellige risikofaktorer for demens, og nogle af dem kan vi hverken forebygge eller undgå.

For eksempel er aldring en risikofaktor for demens - en person, der er over 75 år, er mere tilbøjelig til at udvikle demens end en person, der er under 75 år.

Men der er en masse risikofaktorer, der er forbundet med vores livsstil, og det er netop de faktorer, vi sagtens kan undgå eller reducere!

Alkohol: En skjult fare

Ifølge David Raichlen, professor i menneskelig og evolutionær biologi ved University of Southern California, er overdreven alkoholforbrug en signifikant risikofaktor for kognitiv tilbagegang, samt udvikling af demens og Alzheimers sygdom.

I et interview med den britiske iværksætter Steven Bartlett på podcasten "The Diary Of A CEO", påpeger Raichlen, at både overdreven alkoholforbrug og rygning kan få hjernen til at skrumpe.

Grænser for sundt alkoholforbrug

"Vi ved, at overdrevent dagligt forbrug - over én genstand om dagen for kvinder og over to genstande for mænd, er forbundet med negative konsekvenser for helbredet - inklusiv risiko for demens og Alzheimers," forklarer Raichlen.

Dementia UK anbefaler, at holde sig indenfor disse grænser på ikke mere end 14 genstande om ugen, hvilket svarer til ca. seks store øl eller 1,5 flaske vin om ugen.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at voksne maksimalt drikker 10 genstande om ugen og ikke mere end fire genstande på en enkelt dag.

Livsstilsændringer mindsker risikoen

Yderligere råd fra Dementia UK for at forebygge alkoholrelaterede hjerneskader omfatter:

  • Fordel alkoholindtag over tre eller flere dage

  • Indfør alkoholfrie dage

  • Øg fysisk og mental aktivitet

  • Følg en sund og balanceret kost

  • Undgå rygning

  • Håndter stress, depression og angstsymptomer ved at finde alternative måder at klare dem på, frem for alkohol

  • Hold vægt, kolesterol og blodtryk i skak

Søvnens rolle

Raichlen tilføjer, at søvn også spiller en stor rolle i kognitiv tilbagegang. "En masse ting sker under søvn, som er virkelig vigtige.

Vi tror, at det er det tidspunkt, hvor din hjerne renser ud for plak, der kan samle sig og er forbundet med neurodegenerative sygdomme," siger han. NHS anbefaler, at en sund voksen normalt har brug for omkring syv til ni timers søvn.

Hvis dårlig søvn påvirker dit daglige liv og velbefindende, bør du kontakte din læge.

Kilde: Express

Mest Læste

Annonce