Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lige så vigtigt på vinterferien som på sommerferien: Husk dette, når du skal afsted på ski

Sundhed

29/01/2024 15:44

J. Bøgen

Og du bør også lade skægget stå allerede nu!

Nu er der ikke lang tid til, at danskere i tusindvis flokkes mod udlandet for at holde vinterferie, og for en stor del af os, står den i den forbindelse også på skiløjper og masser af sne.

Et snedækket landskab får måske ikke umiddelbart ferieglade danskere til at tænke på solcreme. Men det bør den! Især hvis det gælder skiglade danskere på vej til pisterne, hvor solen er meget stærk. 

Ifølge apoteket.dk kaster nyfalden sne ca. 80 procent af sollyset tilbage, og for gammel sne er det mellem 30 og 50 procent, der bliver reflekteret. Selv når det er overskyet, bliver solstrålerne kastet tilbage fra sneen.

Det er så hvad det er, men faktisk får man solstrålerne i en forstærket form, når de reflekteres i sneen - det kaldes for albedoværdien.

For og bag, oppe og nede

Når du suser ned ad pisterne, bliver du faktisk ramt af solens stråler fra alle vinkler.

Det kan da godt være, at selve solen står højt på himlen lige bag dig, men når solens stråler så reflekteres i sneen, brager strålerne direkte op på dig fra det hvide underlag foran dig.

Derfor risikerer du at blive skoldet på steder, du normalt ikke forbinder med solskoldninger, for eksempel under hagen eller bag ørerne.

Derfor er det altså ekstravigtigt at huske solcreme til skiferien, og måske endda endnu vigtigere, end når man skal på daseferie!

Drop barberingen

For mænd er der desuden et ekstra godt tip, som endda kommer til at spare dig noget tid de kommende morgener.

Skæg er nemlig en rigtig god måde at skærme huden fra solens stråler, så hvis du normalt går rundt med en glatbarberet hage, bør du overveje at lade barbermaskinen få en tidlig ferie ved allerede at droppe barberingen fra nu, så du kan nå at få et solidt skæg, inden du skal ud på pisterne.

Men solcremen skal du stadig have på, og det er vigtigt, at du bruger en creme med højt faktortal (husk at smøre dig bag ørerne og under hagen!).

De mere udsatte steder, som læber, næse og ører, gør du desuden klogt i at smøre med zinkpasta eller en god læbepomade.

Når du er afsted på ferien, bør du ikke vaske ansigtet med varmt vand og sæbe om morgenen, da det fjerner hudens naturlige lag fedt.

Mest Læste

Annonce