Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lyntest af plejepersonale droppes: Imens blev ministre og egne medarbejdere testet

Sundhed

04/6/21 9:26

LTT

Den 5. januar sagde Statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at plejehjemspersonale skulle testes hurtigst muligt med lyntests. Dagen efter blev den plan afblæst.

Nu kritiseres regeringen for, at Sundhedministeriet indførte lyntest for ministre og deres nære medarbejdere, samtidig med at regeringen droppede konkrete planer om at lynteste plejehjemspersonale to gange ugentligt. Flere politikere og pårørendeorganisationen retter derfor skarp kritik mod regeringen. 

Ugentlig testbil
I starten af januar da coronasmitten toppede kunne blandt andre departementschefer, ministersekretærer, ministerchauffører, særlige rådgivere og pressechefer få lyntest viser dokumenter DR har fået aktindsigt i. På Slotsholmen kom der to gange ugentligt en lyntest-bil fra Falck ud, for at teste ministre og medarbejdere tætte på ministrene. 

“Ministerierne afgrænser selv gruppen af medarbejdere”
Planerne om at lynteste ministre og deres medarbejdere blev beskrevet i en mail fra Sundhedsministeriet. DR er kommet i besiddelse af den mail, og har offentliggjort en del af den: “Tilbud om kviktest for covid-19 for medarbejdere i alle ministerierne, som arbejder tæt på ministrene. Tilbuddet skal starte op i næste uge, og vi koordinerer fra SUM på tværs af ministerierne. Ministerierne afgrænser selv gruppen af medarbejdere, men vi forestiller os at foreslå følgende grupper/personer: Ministre, departementschefer, ministersekretærer og sekretærer, særlige rådgivere, ministerchauffører og evt. betjente, som arbejder tæt på ministeren, afdelingschefer og andre medarbejdere/chefer, som har hyppig kontakt med ministeren fx en pressechef. Vi forventer dermed ca. 10- 15 medarbejdere pr. ministerium.”

Testtilbud startede dagen efter den afblæste plan
Det givne testtilbud til de forskellige ministeriums startede den 6. januar, og dermed en dag efter, at Sundhedsministeriet havde afblæst en plan om at lynteste plejepersonale på landets plejehjem. Netop for at inddæmme smitten blandt medarbejdere så de ikke smittede de ældre, som alle anses for at være i risikogruppen. 

“De ting hænger ikke sammen”
Sundhedsministeret droppede altså planerne om at lynteste på plejehjem, og besluttede så modsat at sende testbiler til Stoltsholmen, for at teste ministre og deres medarbejdere. Det møder kritik fra både politikere og pårørende. Direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter siger til DR: “De ting hænger jo ikke sammen, man tager en beslutning, der er fornuftig set i forhold til de ansatte i ministerierne, men man gør det stort set samtidig med, at man ikke mener, de samme lyntest kan bruges ude på plejehjem.”

Finder det kritisabelt
Peder Hvelplund, gruppeformand for Enhedslisten, finder det også kritisabelt, men understreger dog, at de testbiler til Slotsholmen ikke havde været nok til landets plejehjem. “Rent praktisk har det måske ikke haft den store betydning, men det er klart, at symbolsk har det haft en stor betydning, at man aflyser det hos dem, hvor det betyder allermest, og så gør man det selv i ministeriet. Det helt afgørende er jo, at vi kan beskytte vores frontpersonale på plejecentrene og også de beboere, der er der.” Siger han til DR.

I januar døde 324 plejehjemsbeboere.

En afgrænset gruppe personer
Sundhedsministeriet oplyser i en mail til DR at det var ”en afgrænset gruppe af personer, der har mulighed for at benytte ordningen, dvs. ministre og embedsmænd, som er tæt på ministrene, og som for at kunne understøtte regeringsførelsen skal være fysisk til stede på arbejdspladsen.” De understreger derudover at det er vanskeligt at indføre hurtigtest på alle landets plejehjem med så kort en varsel.

 

Annonce