Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mangel på læger: Kvinder bliver screenet for sent for brystkræft i denne region

Sundhed

21/6/21 8:37

LTT

I Region Sjælland og Region Hovedstaden må de nu kigge mod udlandet, for at rekruttere personale til at lave undersøgelser for brystkræft.

Når kvinder er mellem 50-69 år skal de screenes for brystkraft, og det giver nu forsinkelser i to regioner. Der er simpelthen ikke personale nok til at lave mammografi i Region Sjælland og Region Hovedstaden. “Vi har sat gang i en international rekruttering for at rekruttere speciallæger i mammaradiologi til Danmark.” Siger lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Jesper Gyllenborg. De kigger særligt efter speciallæger i Storbritannien, Norge, Spanien og Tyskland.I Region Sjælland går der to år og seks måneder mellem de periodemæssige brystscreening, og det er tre måneder for længe.

Problematisk med forsinkelser  
Kræftens bekæmpelse har tidligere problematiseret at der går længere mellem screeningerne end der skal. De har tidligere udtalt at det kan have betydning for eventuelle sygdomsforløb, da sygdommen kan være med fremskreden med de forsinkede screeninger.

Afslører forandringer i brystet
En mammografi er en røntgenundersøgelse af brystet, der kan afsløre knuder, der er så små, at man ikke kan mærke dem med fingrene. I Danmark bliver kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år tilbudt en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brystet. Det kaldes også mammografiscreening. Røntgenundersøgelsen kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, som man ikke selv kan mærke med fingrene. Jo tidligere kræft opdages, desto større er sandsynligheden for, at kræften ikke har spredt sig og dermed kan helbredes.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Annonce